Japanse knipkunst

HAREN

Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

In de Chinese Tuin bij de Hortus Haren staat het Duizend Dingen Paviljoen. Naamgeving in het door toenmalig koningin Beatrix geopende ‘Verborgen Rijk van Ming’ is een belangrijk element. Niet alleen de paviljoens, maar ook de andere onderdelen van deze Chinese Tuin kregen prachtige namen mee: het Kreunen van de Draak Theehuis, het Pad door het Bos van de Eeuwige Bamboe en het Meer van de Rode Karpers met het Eiland der Geliefden. Al die Chinese tradities vind je terug in dit onderdeel van de Hortus Haren dat in 1995 door koninklijke hand voor het publiek werd geopend.

Grappig genoeg is er in dat Duizend Dingen Paviljoen nu een Japanse kunstvorm tentoongesteld. Producten van knip- en vouwpapierkunst die de naam ‘Kirigamie’ meekreeg. En om het nog internationaler te maken: de exposerende beoefenaarster van deze kunst is Nederlandse. José Lelieveld. Op zwaar wit tekenpapier zet ze werktekening op en vervolgens snijdt en knipt ze dat patroon uit en vouwt haar ontwerp tot een verrassende voorstelling.

Geduld, precisie en opnieuw geduld zijn voorwaarden voor de totstandkoming van die kunstwerkjes. José Lelieveld heeft een voorliefde voor abstracte vormen. In het Duizend Dingen Paviljoen kun je er heel wat bewonderen.

Tijdens de paasdagen was ze al even in de Chinese Tuin om een demonstratie van haar kunst en kunnen te geven. In het weekend van 20/21 mei en van 26/27 mei komt ze tussen één uur en halfvier opnieuw naar dit paviljoen om haar kunst toe te lichten.