Muziek bij Museum de Wachter

ZUIDLAREN

Museum De Wachter viert zaterdag 5 mei de bevrijding, het wordt een dag vol muziek.

Na de start van het seizoen op 21 april en de opening van de tentoonstelling 125 jaar Melk en Honing kort na elkaar, vindt alweer het volgende evenement plaats bij de Wachter.

Opvallende muziekinstrumenten

Museum de Wachter heeft een verzameling grote muziek instrumenten, waarvan het Orchestrion wel de meest opvallende is. Voor de komst van de elektrische geluid dragers zoals de grammofoon was dit Orchestrion als dansorgel in de horeca in gebruik. De vrijwilligers van de Wachter hebben het instrument gerestaureerd en bij de muziek kan weer gedanst worden. Ook de automatisch spelende pianola en de oude grammofoon zullen op 5 mei te horen zijn.

Vanaf 12.00 zijn er diverse optredens op het evenementen plein bij Dieks Dele.

Deelnemers zijn onder anderen Muziekvereniging Erica uit Zuidlaren en de Steeldrum groep onder leiding van Auke Eshuis. De stoom fluit van de grote stoom machine zal de muzikale middag openen. [de toegang tot het evenementenplein is gratis]

Het kleine draaiorgel van de Wachter wordt speciaal voor deze dag van de Barkhof Zolder naar beneden gehaald. Aanwezige kinderen mogen zelf het instrument bedienen en kunnen daarvoor een diploma behalen.

Stichting het Vierkantje is aanwezig met nog twee draaiorgels. Zij zullen deze historische muziek instrumenten buiten naast de klompenmakerij bespelen en demonstreren.

In verband met de feestelijke viering van de bevrijding staat de molen in vol ornaat, met witte zeilen voor de wieken en natuurlijk de vaderlandse driekleur in de mast. Er is vers gebakken brood uit de steenoven en de olie slagers zullen lijnolie persen op het ritme van de muziek.