Precisiewerk

HAREN

Aldaar exposeert José Lelieveld, afkomstig uit Grave, voor de eerste keer haar Kirigami-kunstwerken. Op deze middag demonstreert ze haar techniek aan belangstellenden.

Kirigami

Alles draait om wit tekenpapier van verschillend gewicht en het spelen met diepte. De techniek waarmee de kunstenares het meeste werkt is Kirigami.

José Lelieveld: “Zo’n twintig jaar geleden ontdekte ik Origami en vervolgens werd ik gegrepen door Kirigami. In een Japans boek stonden voorbeelden en die ben ik gaan nadoen.”

Kirigami is het overbrengen van een werktekening op één enkel vel papier en het zodanig snijden en vouwen dat er een driedimensionale voorstelling ontstaat.

Lelieveld: “Met een patroon met uitsneden is een kunstwerk te maken. Je moet met een rilpen langs de rilletjes, de stippeltjes en streepjes, gaan en deze daarna uitsnijden. Vervolgens bekijk je of je alles goed hebt gedaan en dan kun je gaan modelleren. Bij de vouwtjes mag je geen foutjes maken!”

Met veel geduld en grote precisie maakt Lelieveld op deze manier de meest mooie kunstwerkjes.

Figuratief en abstract

Kirigami kan in kaartvorm (90’), maar ook op een vlakke ondergrond (180’), en is er in figuratieve en abstracte modellen. Dit laatste spreekt haar het meeste aan, werken met wit tekenpapier van 160 gram. José Lelieveld: “Ik vind wit zo mooi en door het schaduweffect ontstaat reliëfs.”

De figuratieve modellen zijn er in de vorm van een vaas, koets, uil, draaimolen, locomotief en een vlinder. Lelieveld: “Speciaal voor deze expositie heb ik het Groninger Museum gemaakt, dat zal de Groningers aanspreken. Ook bijzonder is de auto van Max Verstappen.” Een bijzonder abstract model, misschien wel haar meesterwerk, hangt bij binnenkomst recht voor de kijker in beeld.

Lelieveld: “De uitsneden in dit werk heb ik steeds één millimeter breder gemaakt waardoor een speciaal effect ontstaat.” Bezoekers zijn onder de indruk: “Haar werk is van museale kwaliteit!”

De Kirigami-kunstwerken van José Lelieveld zijn nog tot en met 28 mei te bewonderen in de Hortus Haren. Op 20 en 21 mei en 26 en 27 mei is José Lelieveld van 13.00 tot 15.30 uur aanwezig op de tentoonstelling in het Duizend Dingen Paviljoen waar ze een demonstratie geeft van haar kunstzinnige wijze van werken.