Monument Appèlbergen

GLIMMEN

De Erewacht werd gevormd door de veteranen van de ‘Bond van Wapenbroeders’ en militairen van Defensie.

Stichting 3 mei Herdenking Appèlbergen herdenkt ieder jaar op 3 mei alle slachtoffers uit de drie noordelijke provincies en met name de 34 vermoorde mensen die in de Appèlbergen in Glimmen in massagraven zijn gedumpt

April-Meistaking 1943

De April-Meistaking 1943 was in Nederland de tweede grote staking tegen het wrede optreden van de Duitse bezetters. Op 3 mei 2004 is het monument onthuld, dicht bij de plaats waar 19 lichamen in december 1945 zijn teruggevonden en zijn herbegraven. 15 anderen behoren tot de “vermisten”. Alle slachtoffers zijn afkomstig uit Friesland, Groningen en Drenthe. Dit Monument en de jaarlijkse herdenking betekenen een erkenning voor de nabestaanden en familie en is een herkenning voor jong en oud in onze tijd; dat óók zij nooit vergeten hen die tegen het onrecht streden en voor de vrijheid van Nederland hun leven hebben gegeven.

Onstaan April-meistaking

In de lente van 1943 legt een half miljoen Nederlanders, verspreid over Nederland, het werk neer. Zij protesteren hiermee tegen de oproep van Hitler om Nederlandse oud-militairen te laten werken in de oorlogsindustrie van Duitsland. De nazi’s reageren meedogenloos op dit massale protest. Tweehonderd Nederlanders sterven voor het vuurpeloton of in strafkampen. Na deze harde wraakmaatregelen groeit het aantal Nederlanders dat in het ondergrondse verzet gaat of onderduikers in huis neemt.

De herdenking

Voorzitter Johan Postema verrichtte het openingswoord. Directeur van de Oorlogsgravenstichting, dhr. T.W.B. Vleugels, generaal-majoor b.d., verzorgde de herdenkingsrede. Ella Postema, dochter van een van de slachtoffers, hield een toespraak.

Na het leggen van het eerste bloemstuk door dhr. Vleugels, klonk het hoornsignaal ‘Taptoe’, door de hoornblazer van de KMK ‘Johan Willem Friso’, dhr. F. Valkema. Na de minuut stilte werd het het eerste couplet van het Wilhelmus door de aanwezigen gezongen. Vervolgens werden er bloemstukken . Ook legden leerlingen van de Quintusschool 34 anjers rond het monument.

De herdenking afgesloten met een rondgang van de aanwezigen langs het monument onder de klanken ‘Ik ben vrij’ van H. Harmsen door het Vocaal Ensemble Roden.