De schoonheid van dementie

HAREN

Onlangs verscheen van de Harense Ineke Wielinga (1956) haar eerste boek ‘Wisselend bewolkt met zonnige perioden - Een andere kijk op dementie'. Wat is die andere kijk op dementie?

Ineke werkt al jaren met veel liefde als vrijwilliger in een verzorgingstehuis bij haar in de buurt. Haar schoonmoeder woonde er vijf jaren voordat zij vorig jaar overleed. Tijdens haar werkzaamheden kwam Ineke erachter dat dementie ook schoonheid kent en niet enkel verdriet. Ze kwam hele leuke situaties tegen. Ineke: “Ik wil graag die mooie momenten delen en niet altijd de negatieve teneur. Met deze andere invalshoek wil ik graag een soort troost bieden voor iedereen die met dementie te maken heeft. Vandaaruit is het idee voor dit boek ontstaan.”

In haar boek kan je 24 verhaaltjes lezen over zes bewoners met dementie die samen in een verzorgingstehuis. Om privacy redenen zijn de namen in het boek gefingeerd en blijft het verzorgingstehuis onbekend. Het zijn echt liefdevolle observaties. Mooie portretten, zoals bijvoorbeeld het verhaal van ‘De drie dames’, dat ontroert op een tragisch komische manier. Zonder oordeel laat Ineke de mooie momenten zien. Ineke: “Als je accepteert zoals ze zijn, dan is er ook ruimte om te genieten. Je moet een beetje leren liegen, dat je meegaat in hun leefwereld. Geruststellen is belangrijker dan precies de werkelijkheid vertellen. Ook al leven ze in het verleden, ze leven wel echt in het moment, in het ‘hier en nu’. Een verdrietig moment is ook zo weer vergeten als je ze afleidt.”

Ineke: “Ook ik kan mezelf zijn. Ik hoef er niets en kijk wat ik aantref, daar speel ik op in. Ik kijk in het moment wat er mogelijk is en wordt soms verrast met hele leuke momenten. Het is echt wisselend bewolkt met zonnige periodes.”

‘Wisselend bewolkt met zonnige perioden - Een andere kijk op dementie' is verschenen bij Uitgeverij Boekscout, vormgegeven door Meidert Spek uit Haren en te koop bij boekhandel Boomker en Bruna.