Beeldschoon

HAREN

Wethouder Mathilde Stiekema opende de tentoonstelling door alle aanwezige kunstenaars in het zonnetje te zetten. Vervolgens gingen de aanwezigen het Hortus-terrein in om de beelden en gedichten (!) te aanschouwen.

Beelden

Vrij snel komen de mensen dan oog in oog te staan met het beeld getiteld ‘Bronstig slurfbeest’, gemaakt door Simon Barteling uit Amsterdam. Barteling is in Groningen afgestudeerd als (moleculair) bioloog en daarna is hij begonnen met het maken van beelden van hout, steen, brons en de laatste jaren ook van kunsthars-steengruismengsels. De biologische, antropomorfe beelden ontstaan beelden ontstaan veelal spontaan. Ook bijzonder is zijn houten beeld ‘Weg Wijzer’. De ‘bewegende’ beelden van Inge Groenen uit Haren, bijvoorbeeld schaatsers die over het gras ‘schaatsen’, laten de krachtsexplosie van atleten zien. Haar bronzen beeld ‘Uit een stuk’ staat mooi te zijn tussen de pluimhortensia’s en haar ‘Drie Vrouwen’, die de draai van een vrouw laten zien, vormen een fraaie samenhang met een kunstig vormgegeven boomstronk die aan de rand van een grasstrookje staat.

Bij de robuuste en krachtige bronzen beelden, met titels als ‘Ark van Noach’ en ‘Moby Dick, van Hans Blank uit Wormerveer staat het maritieme centraal, geïnspireerd door de eeuwige strijd op leven en dood tussen de mens en het water als ook de mythes en sagen van de Vikingen en Kelten. Alied Nyp-Holman uit Emmen wil met haar abstracte gepatineerde bronzen beelden met zo weinig mogelijk details een zo groot mogelijke zeggingskracht in de beelden leggen. Haar beelden met namen als ‘Bescherming’, ‘Wachter’ en ‘Moeder en kind’ staan mooi verspreid op een grasveld en tussen de bomen. Bertus Hidding uit Woltersum exposeert zijn beelden, ‘Semaforen’, van ijzer en cortenstaal in de buurt van de Hortus-vijver en zijn ‘Toegangspoort’ staat echt aan de rand ervan. Het materiaal is robuust, de vorm stoer, maar doordat het precies op het zwaartepunt is gemonteerd op de sokkel, oogt het licht en kan het zelfs makkelijk, zonder veel kracht worden rondgedraaid.

Gedicht

Er zijn nog meer fraaie beelden te bewonderen maar voorzitter Douwe Wiersma van de Stichting Behoud Groene Hortus zei bij de opening trots te zijn dat er ook gedichten te zien zijn van Margriet Hidding uit Woltersum. Een aantal van haar gedichten is afgedrukt op dibond. Deze gedichten worden regelmatig geëxposeerd en maken steeds weer verbinding met het landschap waarin ze staan. Ze nodigen de lezer uit dieper contact te maken met zichzelf en de wereld om zich heen. Als voorbeeld het gedicht ‘Eindeloos’ van Margriet Hidding:

Hoe zou het zijn om

in een tuin te lopen waar

je voor even niemand bent

Volkomen zorgeloos de

bloemen bloeien

geen vogel weet heeft

van morgen

en niemand iets van je verwacht

je bent er alleen maar

eindeloos welkom

Hoe zou het zijn

De expositie wordt vergezeld van een door Harry Zijderveld schitterend vormgegeven catalogus. De beelden en gedichten zijn nog tot 23 september 2018 te aanschouwen in de Hortus Botanicus Haren.