Koetsentocht in provincie Groningen

REGIO

Op zondag 27 mei komen zo’n 30 van de mooiste koetsen die in Nederland nog rijden, naar het Westerkwartier om 'vooruit te lopen op de gemeentelijke herindeling'. Het wordt een koetsentocht met authentiek gerij.

Het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek bestaat dit jaar 60 jaar. Ook bijzonder is dat per 1 januari 2019 de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn met elkaar gaan fuseren in de nieuwe gemeente Westerkwartier. Dit is voor Museum Nienoord, Borg en Nationaal Rijtuigmuseum, een mooie aanleiding om deze gemeenten onderling te verbinden door middel van een koetsentocht.

De route is ongeveer 27 km lang, begint bij de Borg Nienoord, loopt door alle vier gemeenten van het nieuwe Westerkwartier en eindigt met een defilé voor de Borg Nienoord. Dat gaat een buitengewoon kleurrijk spektakel worden. Dit is de eerste keer in 60 jaar Nationaal Rijtuigmuseum dat er zoveel koetsen aangespannen voor de Borg langsrijden.

Onder de ongeveer 120 gasten bevinden zich betrokkenen uit de wereld van koets en paard, ondernemers en burgers, nazaten van de borgfamilie, statushouders, burgemeesters, ondernemers, kortom: allerlei relaties van Museum Nienoord. Als de oudste stalhouder van Nederland de heer J.J. Kuipers (92) uit Groningen zich goed genoeg voelt, ment hij een deel van de tocht.