Cultuur beleef je in Haren

HAREN

Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

“Niet gezongen, zonder woorden”

Het zal je gebeuren dat je goed bekend staande musici uitnodigt voor een concert en er komt bijna niemand opdagen. Het Muziekinstrumentenmuseum Vosbergen overkwam dat in april van dit jaar. Het museumechtpaar Dick en Rieteke Verel ontving zowel in 2015 als in 2016 pianiste Helena Basilova en klarinettist Harry-Imre Dijkstra en prees zich gelukkig met tweemaal een volle concertzaal. In april zou het duo met een geheel nieuw programma optreden. Aan het gebodene lag het niet: Helena en Harry-Imre kregen lovende recensies.

Wat de exacte reden van het toen wegblijven van het publiek was, bleek niet te achterhalen. Maar omdat het echtpaar Verel heilig gelooft in de kwaliteiten van beide musici zijn ze opnieuw uitgenodigd in de stellige overtuiging dat de zaal nu wel gewoon volloopt.

Helena Basilova werd geboren in Rusland maar kwam op 7-jarige leeftijd naar Nederland. Na het afronden van het conservatorium in Amsterdam, studeerde ze een tijd in New York. Ze treedt internationaal op en gaf recitals in vele concertzalen in Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en Azië. De klarinettist Harry-Imre Dijkstra speelt, componeert, arrangeert en maakt zich sterk voor minder bekend en Oost-Europees repertoire. Hij studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en doceerde tijdens zijn solisten-studie aan hetzelfde instituut. Daarna studeerde hij bij Valery Bezroetshenko in St. Petersburg.

Ditmaal treden ze op met een programma getiteld “Niet gezongen, zonder woorden”. De vocalise en het melodrama zijn twee muzikale genres die op de klassieke podia nauwelijks aan bod komen, terwijl vele componisten van statuur er wezenlijke bijdragen aan geleverd hebben. Het melodrama - gesproken tekst over muziek heen - heeft al een serieuze geschiedenis sinds de 18e eeuw. Naast fraaie voorbeelden van melodrama en vocalises zal Helena Basilova ook een aantal arrangementen van verschillende liederen spelen, gemaakt door haar vader Alexander Basilov, wiens composities zij onlangs voor het eerst in Nederland heeft uitgevoerd.

Dat de concertzaal vol moge stromen!

“Niet gezongen, zonder woorden”, pianiste Helena Basilova en klarinettist Harry-Imre Dijkstra

Zaterdag 2 juni 2018, 20.15 uur

Museum Vosbergen, Vosbergerlaan 35, 9761 TJ Eelde

Entree € 15,00, reserveren via info@museumvosbergen.nl