Column Bijenweelde Haren | Henk van der Zijden

Metamorfose

In deze tijd van het jaar verwonder ik me telkens weer over de explosieve groei van leven in de natuur. De bomen en struiken schieten volop in blad en haasten zich om zo snel mogelijk te gaan bloeien. Tegelijkertijd groeien de bijenvolken exponentieel, zodat er voldoende volk ontstaat om al die mooie bloemen te bezoeken en de nectar en stuifmeel te oogsten. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel eitjes een Koningin in deze tijd legt. Het imkershart klopt sneller als bij een controle van een volk het ene na het andere raam volbelegd blijkt te zijn. Dat duidt op een gezond volk en biedt perspectief op een mooie honingoogst.

Het wonder van de metamorfose in de insectenwereld blijft ook fascineren. De Koningin legt een eitje, dit groeit in drie dagen uit tot een larve waarna het na vijf dagen transformeert in een pop. Een nieuwe werkster kruipt dan na 13 dagen uit de cel, een dar doet er 16 dagen over. Verbazingwekkend is dat een nieuwe Koningin er al na 7 dagen klaar voor is. De verklaring hiervoor is dat zij ook als larve wordt gevoed met zogenaamde Koninginne-gelei, een super krachtvoer, dat alleen aan nieuwe koninginnen wordt gegeven. In mei juni komen de bijenvolken volledig op sterkte en zullen zij zich ook gaan vermeerderen. Daarom zien we in deze tijd regelmatig berichten over zwermen in de krant. Zoals laatst op de kermis in Groningen.

Mocht je een zwerm ontdekken leg dan zo snel mogelijk contact met een imker. Elke imkersverenging, dus ook de imkersvereniging Haren Paterswolde, is via internet te vinden en heeft op de website wel een telefoonnummer waar je een zwerm kunt melden. In Haren zul je dan al gauw terecht komen bij Hugo van Rossem of Arnold ’t Hart. Arnold verzorgt de bijenstal op de Mikkelhorst en Hugo die van de Hortus. Ook op de Hortus heeft zich een metamorfose voorgedaan. Niet alleen de tuin is ingrijpend veranderd, ook de bijenstal en de bezoekersruimte zijn gerenoveerd. De nieuwe bezoekersruimte heeft een prachtig plantjesdak gekregen en er is een mooi afdakje gemaakt voor de korf. Bezoekers kunnen nu genieten van de bijen die af en aan vliegen op de korf. Een bezoek meer dan waard.