Bezoek de Zomertuinenmarathon

REGIO

Het Tuinpad Op/Im Nachbarsgarten houdt op 16 en 17 juni de Zomertuinenmarathon in het noorden van Nederland. In de gemeente Haren kunt u een kijkje nemen ‘Aan ’t Zandpad’ van Gea Fictoor aan de Hoge Hereweg 27 in Glimmen.

In de regio zijn verder veel tuinen te bezoeken. Zoals de tuin van Jan & Ivonne Wieringa aan de Zevenhuizerweg 18 in Eelde of ‘Het Scheperslaantje’ van Dina Scheper aan de Esweg 48 in Midlaren.

Tijdens de tuinenmarathons kunnen tuinliefhebbers zonder een vooraf gemaakte afspraak een selectie van de tuinen bezoeken, tussen 11.00 en 17.00 uur. De deelnemende tuinen staan op www.hettuinpadop.nl vermeld.

Tuinengids

Tweejaarlijks wordt een kleurrijke tuinengids uitgegeven. Het boekje heeft een handzaam formaat met 130 bladzijden op A5 formaat en is tweetalig (Nederlands en Duits). De gids bevat informatie over alle 130 aangesloten tuinen en van elke tuin een kleurenfoto. Nieuwe tuinen worden na aanmelding door een tuinencommissie gekeurd op gastvriendelijkheid, plantenkennis van de eigenaar, staat van onderhoud en belevingswaarde van de tuin. Na goedkeuring wordt de tuin iedere drie jaar opnieuw bezocht om het niveau van het tuinenbestand op peil te houden

Het Tuinpad Op/Im Nachbars Garten stelt zich tot doel bezienswaardige particuliere tuinen in Groningen, Drenthe en Noordwest Duitsland voor geïnteresseerd publiek toegankelijk te maken en op deze wijze zowel de tuincultuur te bevorderen alsook grensoverschrijdende contacten te stimuleren. Naast het uitgeven van de tuinengids zijn er bijeenkomsten en excursies voor aangesloten tuineigenaren en de jaarlijkse “Tuinenmarathons” in de lente, zomer en herfst.