Kunstenaars geven een rondje

HAREN

Ik heb plaatsgenomen op het drukbezette terras van De Rietschans, kunstenaar Jaap van Meeuwen heeft daar zijn intrek genomen onder een ruime luifel. Op deze zondag – waarop het niet zo warm is als de afgelopen dagen, zon en druppels regen wisselen elkaar af – wordt wederom Rondje Méér georganiseerd. Rond het Paterswoldsemeer, in het grensgebied tussen Groningen en Drenthe, laten kunstenaars hun kunst(werk)en zien. Behalve van de kunst is het op dit rondje genieten geblazen van de verrassende locaties en mooie fietsroute. Regelmatig komen geïnteresseerden in het kader van kunstenaarsroute Rondje Méér langs om een praatje te maken met Van Meeuwen om daarna zijn bronzen (staan binnen) en ijzeren beelden (staan verspreid over het terras aan de borders van het Paterswoldsemeer) te bewonderen.

Jaap van Meeuwen

Jaap van Meeuwen (1958), die onder andere workshops geeft in Centrum voor Kunst & Cultuur (CKC) ’t Clockhuys in Haren, werkt en woont in Uithuizermeeden. Hij maakt beelden van mensen en dieren in (schroot)ijzer (schroot) en brons. In het kader van het 100-jarig bestaan van Schaakclub Haren heeft Van Meeuwen in 2015 het beeld ‘Schakers’, dat staat in de hal van ’t Clockhuys, gemaakt.

Op het terras bij de Rietschans staan de zeer in het oog springende beelden van (schroot)ijzer van Van Meeuwen. Bij de plek waar bootjes aan- en afmeren staat het imposante beeld ‘Vis’, grotendeels gemaakt van verroeste hoefijzers. Van Meeuwen vertelt dat hij eens een enorme voorraad hoefijzers vond in een schrootafvalcontainer. Hij heeft de hoefijzers eerder gebruikt om voor een opdrachtgever het imposante hoefijzerbeeld ‘Spaanse ruiter’ te maken. Bij de Rietschans staan naast de ‘Vis’, vaak tussen de eettafels, ijzeren beelden met titels als ‘Geit met jong’, ‘Reigerflamingo 1’ en ‘Reigerflamingo 2’ en ‘Dodo’. Binnen kunnen de kunstliefhebbers genieten van de bronzen beelden van Van Meeuwen, hier staan onder meer de ‘Krantenleester’ en de ‘Krantenleester’, de ‘Ketellapper’, ‘De heer een knecht en het paard’ en bij het raam ‘Ros Beyaert’.

Vanaf de Rietschans fiets ik linksom het Paterswoldemeer om aan te komen bij Talentencentrum De Noorderbrug aan de Laan Corpus den Hoorn. Hier exposeert organisator Alette de Groot en heeft zij een aantal kunstwerken van mensen van De Noorderbrug, een instelling voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking. Regelmatig komen belangstellenden de ruimte van De Noorderbrug om de kunstwerken te bewonderen.

Alette de Groot

Alette de Groot, die werkt vanuit haar atelier in De Biotoop in Haren en ook workshops geeft in CKC ’t Clockhuys, organiseert al een aantal jaren Rondje Meer. Om kunstenaars hiervoor te vinden houdt zij “haar ogen open”, de kunstenaars moeten wel een verbinding hebben met het gebied rond het Paterswoldsemeer.

De Groot exposeert in het kader van Rondje Meer een aantal kamerschermen en bijzondere grafische werken gemaakt van Japans vloeipapier en reepjes van vuilniszakken (!). Op een van deze kunstwerkjes komt steeds de volgende haiku van haar terug:

Zwerfvuil in de storm

Tuimelend als vliegende

Schoonheid voor altijd.

De kunstenaars van De Noorderbrug laten ook hun mooiste kunstwerken zien. Akke van der Werf, die door een herseninfarct niet meer in staat is thuis te schilderen, ontwerpt haar schilderijen thuis om deze één keer per week bij het Talentencentrum uit te werken. Haar abstracte schilderijen in de stijl van De Stijl springen eruit. Ook bijzonder zijn de op keramiek lijkende, maar van papier-maché gemaakte, kleurige vazen van Jouke Gorter. Vlak voor het moment dat ik weer naar buiten loop, valt mijn oog opeens op het schilderijtje ‘Ezinge’ gemaakt door Herman Westerdijk. Het staat te pronken op een schildersezel en is van Ploeg-achtige schoonheid...