Cultuur beleef je in Haren

Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

Van Haren naar Haren op de pedalen!

De zesde editie staat er trots op de website van de fietstocht van Haren naar Haren, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. Eind vorige eeuw tot in het begin van deze eeuw stonden elk jaar in de maand mei ook al talrijke Hareners op de pedalen om van het Groningse Haren naar het Duitse Haren an der Ems te fietsen. Diehards fietsten dezelfde dag nog weer terug; andere deelnemers overnachtten in de sporthal van de Duitse naamgenoot met het fiere Schloss Dankern, om op zondag de terugtocht te aanvaarden.

Organisator was destijds de Toerfietsclub De Ommelanden uit Onnen, die jaarlijks een aantal fietstochten uitzette vanaf het toenmalige Café Bonder aan de Onnerweg 68 in Haren. De toerfietsclub bestaat niet meer en café Bonder is ook al jaren dicht.

Maar zes jaar geleden ontstond er in Haren een nieuw initiatief waarbij de fraaie fietsroute tussen de beide Harens herontdekt werd. Van TFC De Ommelanden hadden ze geen weet, maar dat de route aantrekkelijk was, beaamden ze volmondig. Ze hebben er zelfs een chique kwalificatie aangeplakt: Haren-Haren, de ‘ultieme wielerklassieker’. Zo’n mooi etiket had TFC De Ommelanden er in al die jaren nooit op geplakt.

Dit jaar vindt de ‘klassieker’ Haren-Haren op zondag 1 juli plaats. Er zijn die dag maar liefst drie tochten te rijden: Haren-Haren (165 km., start 08:30), Haren-Haren (105 km., start 09:00) en Lange-Haren, (speciaal voor vrouwen over 105 km., start 09:15)

Inschrijven doe je via de website van de organisatie of op de dag zelf aan de start. ’t Clockhuys aan de Brinkhorst is op die dag al om 7.30 uur ’s ochtends open.

Bij terugkomst in Haren worden de fietsers op het Clockhuysplein ontvangen voor een aandenken en nazit onder het genot van een hapje en een drankje en sfeermuziek. Op de pedalen!