Column Bijenweelde Haren | Henk van der Zijden

Rust

De voorjaarszwermen zijn geweest. De zomer is gekomen. Mogelijk dat er nog nazwermen komen, maar voor het overgrote deel van de volken is de ‘rust’ ogenschijnlijk weergekeerd. Niets is minder waar. De Koninginnen zijn aan de leg. Zij kunnen nu wel meer dan 1.000 eitjes per dag leggen. Daarom poetsen de werksters de cellen van de uitgelopen bijen driftig en maken ze zo gereed voor het nieuwe kroost. Andere werksters zijn hard bezig cellen te repareren en nieuwe raat aan te maken. Weer andere werksters nemen de oogst van de vliegbijen in ontvangst en slaan deze op in de raat rondom het broednest. De door een bij verzamelde nectar wordt in een speciale maag opgeslagen. Daarbij wordt een enzymrijke stof toegevoegd die de meervoudige suikers omzet naar enkelvoudige suikers. Vervolgens wordt in het nest de waterige honing via de mond overgedragen aan een andere bij. Deze slaat de honing op in een cel. Door verdamping van het vocht dikt de honing in. Als dat voldoende is gebeurd en de honing rijp is, sluiten de werksters de cel met een dekseltje van was. De honing wordt hoog boven het broed opgeslagen en het stuifmeel meer aan de zijkant.

De bijenkasten zijn zo ontworpen dat de bovenste kastdelen door middel van een koninginnerooster worden gescheiden van de onderliggende broedkamers. De Koningin kan vanwege haar omvang niet in de honingkamer komen. Zo voorkom je dat er broed in de honingkamers terechtkomt. Door de volle honingkamers af te nemen en naar een bij-vrije zone te brengen kun je vervolgens de honing oogsten. In de Hortus doen we dat vaak vlakbij de kassa na de hoofdingang. Veel bezoekers en vrijwilligers hebben ons daar bij de oogst van de voorjaarshoning weer bezig gezien. We hadden een mooie oogst dit jaar. De honing wordt verkocht in de winkel van de Hortus. Je moet er snel bij zijn want ze is zo maar weer uitverkocht.

Voor de productie van nieuwe bijen is stuifmeel van groot belang. Een imker ziet aan het vlieggedrag en de bijen zelf of er veel gehaald wordt en kan mede daaruit afleiden of de Koningin het nog goed doet.

De imker moet in de zomermaanden goed opletten of er voldoende dracht is. Het lijkt misschien wat raar maar het aantal bloeiende planten neemt in de zomer soms drastisch af. Vaak gebeurt dit voor of na de bloei van de linde. Deze bloeit dit jaar bijzonder vroeg en de vraag is hoe lang deze bloei aanhoudt. Afgezien van het genot om te zien hoe fanatiek de bijen op de bloeiende lindes vliegen is lindehoning ook heel lekker van smaak. Deze kunnen we, zodra de linde is uitgebloeid, dan ook gaan oogsten. Om de Koningin in een drachtloze periode aan de leg te houden is het soms nodig om bij te voeren met een dunne suikeroplossing.

Na de zomeroogst zal de imker zijn strijd tegen de varoamijt voortzetten. Hiervoor bestaan talloze methoden onder andere door mierenzuur te verdampen.

Het is duidelijk dat het voor zowel het bijenvolk als de imker ook in de zomer nog hard werken is. Zo zie je maar weer dat schijn vaak bedriegt.