Eerste STRAATbrass schot in de roos

VRIES

De Brink in Vries veranderde afgelopen zaterdag in een zonovergoten zomerfestivalterrein. STRAATbrass Vries beleefde zijn debuut. Tweehonderd muzikanten van zes brassbands bliezen en marcheerden door het Drentse dorp in de muzikale stijd om de Gouden Straatklinker. Wat een feest was dat!

Roep om vervolg

Het nieuwe festival is opgezet als afsluiting van het seizoen van de koperblaasverenigingen. Een wedstrijd als slot van het muzikale jaar en na afloop gezelligheid bij de barbecue. Het concept bleek een schot in de roos. De orkesten waren uiterst tevreden over het festival en riepen om een vervolg. De stichting kan ze blij maken: STRAATbrass koerst op een volgende editie!

STRAATbrass is uniek en nieuw in Nederland. Het is geënt op Whit Friday (UK) en The Bugle Band Contest (UK). Begrippen in Engeland, de bakermat van de brassband. In Vries maakten we een combinatie van die twee beroemde brassfestivals.

Publieksjury

Nadat burgemeester Marcel Thijssen van de gemeente Tynaarlo het startschot gaf, ging het voorwaarts, mars onder de linden op de Brink. De bands trokken marcherend in een marsparade over de straat. Dit onder het toeziend oog van het publiek en de publieksjury die lette op originaliteit. Het ene orkest stapte kordaat en strak in het gelid voorbij, de ander dansend en zingend of in een passende ludieke outfit. De Bazuin B uit Oenkerk werd uiteindelijk beloond met de publieksprijs voor de fraaiste opkomst.

Caravan

Deze band, onder leiding van Sietse Hamersma, de eigenaar van café Onder de Linden in Vries, ging er ook met de prijs vandoor van de Beste Mars in de tweede divisie. In de vierde divisie sleepte U.D.I. uit Oosternijkerk die prijs in de wacht. De orkesten moesten vlak voor de deur van een geblindeerde caravan de mars ten gehore brengen. Juryleden Rob Goorhuis en Jappie Kuipers legden in de bijzondere jurybox hun deskundige oor te luister en deelden punten uit.

Gouden Straatklinker

Het middagprogramma bestond uit een kort concertje van de deelnemers in de muziekkoepel die naast de kerk in de schaduw onder bomen stond opgebouwd. Per divisie moesten ze hun tanden in een verplicht werk zetten.

In de vierde divisie deed Ere Zij God uit Damwoude dat het beste. In de tweede divisie scoorde Constantijn Huijgens uit Appingedam de meeste punten. Uiteindelijk waren het ook deze twee orkesten die elk de Gouden Straatklinker pakten in hun divisie, de trofee voor de beste band van de dag!