Een schop in de kloostergrond

HAREN

Het Harener Weekblad en de Culturele Raad Haren (CRH) brengen wekelijks op deze plek een cultuurtip, want: ‘Cultuur beleef je in Haren!’

Het voormalige kloosterterrein Yesse, vorig jaar verworven door Het Groninger Landschap, blijkt een schat aan bodemvondsten te bevatten. Dankzij archeologisch onderzoek komt de geschiedenis van dit cisterciënzer vrouwenklooster (1215-1594) letterlijk naar boven. Studenten archeologie spitten onder deskundige leiding vorige maand nieuwe wetenswaardigheden op. Hoewel er bovengronds alleen nog maar de restanten van de kloostergracht in de vorm van een sloot te zien zijn, blijkt het graafwerk onder meer de contouren van het complex prijs te geven.

Op woensdagmiddag 11 juli mag de Harense jeugd er met schopjes en ander onderzoeksmateriaal aan de slag. Er is een speciaal archeologisch onderzoeksveld ingericht, genoemd naar de familie Sickinghe, die een bijzondere band met het klooster onderhoudt. In de tweede helft van de zestiende eeuw verwierf het klooster het Sickinghepand in de Groninger binnenstad in ruil voor een perceel grond in Noord-Groningen.

Wanneer het graafwerk is gedaan staat er een glas drinken klaar, maar de basisschooljeugd mag zich vervolgens ook verdiepen in bodembeestjes, bomen, kruid en onkruid en andere natuur op het terrein van Yesse. Belangstellende ouders zijn ook welkom. Die kunnen hun kennis over Yesse die middag bijspijkeren.