De man achter…

HAREN

De jaarlijkse fietstocht voerde de wielerliefhebbers door het enige UNESCO-gebied van Nederland, het Global Geopark De Hondsrug.

Het was wederom een spectaculair gezicht toen de grootste groep wielrenners om 08.30 uur startte in de Kerkstraat en linksaf sloeg de Rijksstraatweg op richting Glimmen.

Organisator

Een van de organisatoren van de wielerronde is Ronald Zuidema.

Zuideman: “Ik doe het voor het zesde jaar achtereen en het was wederom een succes met tegen de duizend deelnemers. De eerste wielrenner die de 105 kilometer had volbracht kwam om ongeveer 13.00 uur binnen. Het mooie was dat deze man, die in Leeuwarden woont, zijn tocht vervolgde door Friesland. Zijn vrouw had hem vanochtend afgezet en nu reed hij weer naar huis.”

Wind en putjes

Het was zondag te merken dat er een behoorlijk harde wind stond.

Een 69-jarige deelnemer uit de Stad die de 105 kilometer van Haren naar Odoorn en terug had volbracht, zei daarover: “Het viel mee met de wind, het was goed te doen en hele mooie tocht. Wel hebben we tegen de tijd gereden om te voorkomen dat we terug tegen de wind in zouden moeten rijden. We wisten dat de wind naar het noordoosten zou draaien.” De man die vaker fietst vanuit de Stad richting Zuidlaren en weer terug vertelde nog wel op het laatste stuk last te hebben gehad van putjes in de fietspaden. Maar hij was oprecht blij dat hij de tocht had volbracht.

Een voor een druppelden de wielrenners – van jong tot oud – binnen en worden toegejuicht door een plukje toeschouwers aan de Kerkstraat. Vrijwel iedereen wordt op de foto vastgelegd en kon daarna genieten van een cooling down met live muziek van DJ Jonas van der Vlugt en de band UNCOOLandtheGANG. Ook stond een team van drie masseurs klaar om de spieren van de deelnemers die de tocht hadden volbracht. Het was een mooi gezicht: al die wielerliefhebbers bijeen tijdens de napraat met een hapje en drankje op het terras op het Clockhuysplein.

Toen uw verslaggever weer naar huis fietste, niet op een racefiets maar op een opoefiets, werd hij ingehaald door een racefietser met een linkeronderbeen in het gips.

Of deze racefietser ook had meegedaan aan de toertocht Haren-Haren, we zullen het nooit weten…