Op bezoek bij een imker

ZUIDLAREN

Het komend weekend openen de nodige Nederlandse imkers hun bijenstanden voor het publiek tijdens de vierde Landelijke Open Imkerijdag. Op meer dan tweehonderd plaatsen in het land kan het publiek een kijkje nemen in de bijzondere wereld van de bijenhouderij.

De bijenstal in de Hortus Haren is 14 en 15 juli open voor publiek. Ook de imkervereniging Zuidlaren doet mee aan de Open Imkerijdag en opent de stal voor bezoek op zondag 15 juli.

Enthousiaste imkers vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.

Bijenhouden is meer dan een bijenvolk met 40.000 – 50.000 bijen in een kast onderbrengen en verzorgen. Het betekent ook slingeren van de gewonnen honing, het vangen van of voorkomen van zwermen en inspelen op het weer en de natuur. Vers gewonnen honing is te proeven, u kunt in een bijenvolk kijken en misschien laat de bijenkoningin zich zien. Het is vast wel wennen aan al dat gezoem om u heen, maar veilig in een bijenpak zult u merken dat bijen helemaal niet eng zijn.

Honingbijen en vele soorten solitaire bijen en hommels maken moeilijke tijden door. We hebben er allemaal wel over gehoord. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteden imkers tijdens de Landelijke Open Imkerijdag ook aandacht aan de wilde bijen in Nederland. Ze geven voorlichting over het maken van bijvriendelijke tuinen, over wat geschikte bloemen zijn en waarom.

Meer informatie is te vinden op www.bijenhouders.nl//landelijke-open-imkerijdag. Daar vindt u ook het volledige overzicht van alle deelnemende imkers en openingstijden.

Hortus Haren, Kerklaan 34 Haren, zaterdag 14 en zondag 15 juli, 10-16 uur, www.hortusharen.nl

Imkervereniging Zuidlaren, Osbroeken 3 Zuidlaren, zondag 15 juli 2018, 10-16 uur, http://www.Bijpraot.nl