UUT Noordlaren

Herinneringen 

Het 10e dorpsfeest (nu dorpsfestival genoemd) werd vrijdag 23 juni op miraculeuze wijze geopend in de feesttent. Met een heuse pub-quiz, veel hilariteit en 80 vragen verder kwam onze groep als winnaar uit de bus! Om vervolgens met z’n allen los te gaan op de dansvloer.

 

De volgende morgen waren we als gezin allemaal weer vroeg uit de veren om ons voor te bereiden op de verdere voorbereidingen van het festival. Tot de telefoon ging en wij plotseling te horen kregen dat onze moeder, oma de avond ervoor was overleden. Van feestvreugde naar verdriet. Op een moment dat je het totaal niet verwacht.

 

Binnen een paar minuten kwamen de eerste buren langs om ons bij te staan. Op zo’n moment ben ik blij dat ik op een plek woon waar saamhorigheid heerst.

De dagen erna bestond mijn wereld uit regelen en herinneringen ophalen.

 

Ik kom graag bij het Zuidlaardermeer, maar ook het Paterswoldsemeer, genoemd naar het dorp Paterswolde maar wat grotendeels in de gemeente Haren ligt, is speciaal voor mij. In mijn tienertijd heb ik er veel tijd doorgebracht met mijn familie. Ik denk terug aan de zeer warme zomer van 1976. Bijna elke avond zaten mijn ouders en ik hier onder de bomen te staren over het meer. Af en toe namen we een duik in het water, het leven was eenvoudig en we waren met weinig tevreden.

 

Het meer is hetzelfde gebleven, de entourage rondom is door de jaren heen enorm veranderd. Zo zijn er sinds twee jaar een grote steiger en een zandstrand en is er een heus paviljoen te vinden dat afgelopen winter is gebouwd. Op het terras van het paviljoen drink ik thee en koester alle herinneringen in mijn hart. Gelukkig zijn herinneringen niet aan verandering onderhevig.

 

Ik zie ze nog zitten in de schaduw onder de bomen aan het meer.

 

De Noordlarense Tia Ebbinge verzorgt om de week de rubriek UUT Noordlaren.