Adrie de Klein uit Glimmen wint Willem Hönebecke Bokaal

Glimmen - Vanaf maandag 4 maart tot en met zaterdag 16 maart in dorpshuis De Groenenberg gestreden om de winst van het jaarlijks terugkerende biljarttoernooi van Biljart Club Groenenberg.

Dit jaar, de 23e keer, werd er voor het eerst gestreden om de 'Willem Hönebecke bokaal'. Willem, helaas eind 2017 overleden, was voor de biljartclub een stuwende kracht achter de schermen. Door zijn toedoen werd in het jaar 1984 de biljartclub onder de naam B.C.G.-Glimmen een nieuw leven ingeblazen.

Grote belangstelling

Ook dit jaar was de belangstelling groot. Liefst honderd biljartliefhebbers schreven zich in voor het toernooi. Door twee afzeggingen vanwege ziekte is het toernooi met 98 deelnemers gestart. Ook nu weer kwamen de deelnemers uit alle windstreken: vanuit uithoeken als Heerenveen, Zuurdijk, Den Andel, Winschoten, Stadskanaal en Hoogeveen waren deelnemers aanwezig.

Vanaf dinsdag 5 maart werden er negen avonden en drie middagen gespeeld om op zaterdag 16 maart tot een finale te komen. Zoals de meeste jaren is ook nu weer het niveau van de deelnemers gestegen. Dit houdt in dat de spelers meer caramboles moeten maken, met als gevolg langer durende partijen.

'Koekje bij de koffie'

Al staat het biljarten in het middelpunt van de belangstelling: de bediening is even belangrijk. De bediening werd enkel door vrijwilligers verzorgd met de afspraak 'ieders de helft'. Het dorpshuisbestuur betaalde 50 procent en de biljartclub 50 procent. Het leverde ook nog min of meer een primeur op : “een koekje bij de koffie”. Voor de vrijwilligers was het even wennen. Het is natuurlijk wel wat anders dan koffie serveren aan een breiclubje. Hier zit veel meer beweging in. Biljarters willen tijdens het spelen ook wel wat drinken. Bovendien kun je van te voren geen sluitingstijd bepalen.

Finales

Na goed verlopen voorrondes moesten 16 deelnemers op zaterdagmorgen om 10:00 uur opdraven voor de finalepartijen. Een selectief gezelschap om als organisatie van te dromen: 16 deelnemers uitkomend voor 13 verschillende verenigingen. Ook Glimmen was vertegenwoordigd in de finale en wel door Adrie de Klein.

Adrie de Klein wist ook het kampioenschap te winnen. Hij is het derde clublid dat zich kampioen mag noemen in 23 jaar tijd. Na een moeizame overwinning in zijn groep (nr. 1 aan de hand van een beter percentage) plaatste hij zich middels een goede tussenpartij voor de finale. In de finale gaf hij Tijs van der Naalt uit Zuidhorn weinig kans en pakte de winst.