Week van de Kunst op Straat: kennismaken met 450 kunstwerken op straten en pleinen

GRONINGEN - In de gemeente Groningen zijn ruim 450 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen, dat voor deze collectie zorgt, laat het publiek met een Week van de Kunst op Straat (op een andere manier) kennismaken met deze werken.

De Week van de Kunst op Straat is van zaterdag 6 tot en met maandag 15 april. Het accent ligt op kunstwerken die bewegen, die uitnodigen tot bewegen of die beweging suggereren. 

'Een rit voor twee'

Belangstellenden kunnen zaterdag 6 april tijdens 'een rit voor twee' hun favoriete kunstwerk ontdekken. Zij dienen hiervoor tussen 13.00 en 16.00 uur naar de Vismarkt te komen, in een fietstaxi te stappen en zich - alleen of samen met iemand - naar een 'verrassend kunstwerk' laten vervoeren.

Onderweg horen ze het verhaal achter het kunstwerk en komen ze er meer over te weten. Deelname is gratis, de capaciteit is beperkt.

Kunst-op-Straatwandeling voor senioren

Dinsdag 9 april staat een Kunst-op-Straatwandeling voor senioren geprogrammeerd. Senioren van De Pelster wandelen hierbij langs de vele kunstwerken in het centrum van de stad. Gids Margriet Diertens vertelt daarbij het verhaal achter al deze werken. 

Urban biketour

Zowel woensdag 10 als donderdag 11 april staat om 20.30 uur een urban biketour op het programma. Deze door Albert Westerhoff geleide fietstocht start bij het CKB Groningen. Onderweg worden de deelnemers enkele malen verblijd met een liedje van singer-songwriter Robin IJzerman. De tour duurt ongeveer anderhalf uur. Tickets kosten 7,50 euro en zijn te koop via de website van het CBK.

KunstKaravaan

Speciaal voor het primair onderwijs is de KunstKaravaan georganiseerd. Leerlingen van de basisschool Dom Helder Camara werken op school onder leiding van kunstenaar en docent Els Brouwer aan kunstwerken die bewegen als je ermee loopt, bijvoorbeeld door de wind, of door eigen beweging.

Donderdag 11 april is alles gereed en komen alle kunstwerken, leerlingen, leerkrachten, ouders en muzikanten samen op het schoolplein. Samen lopen ze in een kleurrijke KunstKaravaan door de wijk en zijn ze zelf even kunst op straat.

Engelstalige kunstwandeling

Ook voor Engelstaligen is een rondleiding langs kunst op straat in het centrum georganiseerd. De wandeling vindt zaterdag 13 april plaats. De anderhalf uur durende wandeling start om 13.30 uur bij City Central bij de Der A-kerk. Tickets kosten 7,50 euro per persoon en zijn te koop via de website van het CBK.

Kunst-op-Straatprijs 2019

Het CBK heeft binnen het thema van dit jaar – in beweging – tien kunstwerken genomineerd voor de Kunst-op-Straatprijs 2019. Het publiek kan van 3 tot en met 13 april stemmen op zijn favoriet. Dat kan op www.kunstopstraatprijs.nl

Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.