De Zuidroute van het Pronkjewailpad opent met feestelijke lancering

REGIO - Na het overweldigende succes van de Noordroute van het Pronkjewailpad opent op 4 april ook de Zuidroute van het Pronkjewailpad. Het Pronkjewailpad is een langeafstandswandelpad door Groningen waarbij de wandelaars onderweg kennismaken met de gastvrijheid van Groningen. Dit jaar staat het pad in het thema van Groninger kerken. Het pad wordt eind maart alvast feestelijk gelanceerd met een bijzondere openingstocht.

De Zuidroute van het Pronkjewailpad bedraagt zo’n 350 km en voert de wandelaars langs de pronkjuwelen en pareltjes van Midden-Groningen, het Oldambt, Westerwolde, Stadskanaal, Veendam, Groningen en het Westerkwartier. Het pad is van 4 april t/m 31 oktober 2019 geopend.

Feestelijke opening

De Zuidroute van het Pronkjewailpad wordt van 23 t/m 31 maart 2019 feestelijk gelanceerd. In negen dagen lopen twee groepen (ieders de helft van) de Zuidroute van het Pronkjewailpad. Beide groepen starten op zaterdag 23 maart in Veendam (eveneens de startplaats van de Tocht om de Noord in september) en eindigen op zondag 31 maart in de Martinikerk in Groningen. Deze ‘Voorlopers’ controleren de route voor de laatste keer én gaan bij alle nieuwe stempelposten op bezoek om deze officieel te ‘certificeren’. Er lopen o.a. vertegenwoordigers van allerlei aangesloten organisaties mee, als ook burgemeesters, wethouders en verslaggevers.

Themajaar: 50 kerken als stempelpost

In 2019-2020 bieden Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) en het Pronkjewailpad de wandelaar een extra uitdaging. Omdat de SOGK 50 jaar bestaat, kunnen de wandelaars in ruim 50 kerken in de provincie een ‘themastempel’ halen. Deze kerken liggen op de Noord- én Zuidroute van het Pronkjewailpad en soms zelfs niet altijd direct op de route. Alle wandelaars die de 50 themastempels hebben gehaald, krijgen een verrassing aangeboden.

Over het Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad is een initiatief van Tocht om de Noord. Dit langeafstandswandelpad dwars door Groningen, opgedeeld in een Noordroute en een Zuidroute, is tevens een uitdagend evenement. Wandelaars moeten in elk dorp op de route minstens één stempel halen. Zodoende ontdekken zij de mooiste pronkjuwelen van de provincie. Niet alleen qua landschap en cultuurhistorisch erfgoed, maar ook horeca, galerieën en musea. De Noordroute (zo’n 250km) is vorig jaar van start gegaan en was een groot succes. Dit eerste ‘seizoen’ werd afgesloten met een slotetappe en huldiging: de Camino Groningen. De Noordroute blijft geopend in 2019.

Ontdek Gastvrij Groningen

Bij dit Pronkjewailpad staat ‘gastvrijheid’ centraal. Lokale ondernemers en andere toeristische, recreatieve en culturele (TReC) organisaties kunnen stempelpost worden. Naast een stempel bieden zij de wandelaars ook een ‘Pronkjewail’ aan: dit is een gastvrij gebaar, een voorproefje van hun organisatie. Wandelaars kunnen het Pronkjewailpad van april tot november lopen, en onderweg is er (elke week van donderdag tot en met zondag) van alles te beleven!

Meer informatie en inschrijven kan via www.pronkjewailpad.nl.