FC Groningen onder 23 uit voetbalpiramide

GRONINGEN -FC Groningen trekt het beloftenteam na afloop het huidige seizoen terug uit de derde divisie. De ploeg verdwijnt daarmee na drie jaar uit de voetbalpiramide.

FC Groningen neemt vanaf het seizoen 2019/ 2020 deel aan de landelijke reservecompetitie. FC Groningen onder 19 is vanaf dat seizoen de top van de opleiding. Voor de talenten die overgaan naar de senioren wordt een programma op maat geboden dat aansluiting heeft met de eerste selectie.

Dispensatieregels

Aan het besluiten te stoppen met een apart team in de leeftijdscategorie onder 23 liggen meerdere redenen ten grondslag. Zo zijn de dispensatieregels dermate aangescherpt dat er volgens  FC Groningen geen mogelijkheid meer is om voldoende spelers uit de eerste selectie speeltijd te geven. 

Onder 21-competitie

Daarnaast wordt met ingang van het seizoen 2020/ 2021 een landelijke onder 21-competitie ingevoerd, waaraan alle betaaldvoetbalclubs kunnen deelnemen. De club anticipeert met de inrichting van de opleiding op de invoering van deze competitie.

Maatwerk

FC Groningen wil nog meer maatwerk bieden voor de talenten in de bovenbouw van de opleiding. De mogelijkheden en faciliteiten voor deze groep spelers worden uitgebreid. 

Daarnaast kunnen deze talenten ongelimiteerd een rol spelen in de wedstrijden van het reserve-elftal, dat onder regie zal vallen van de eerste selectie.

Internationale kwalificeren

FC Groningen houdt vast aan de doelstelling elk jaar één of meerdere spelers vanuit de opleiding af te leveren bij de eerste selectie.

De club streeft er bovendien naar de huidige 'nationale status' voor de opleiding op te hogen naar de internationale kwalificering, door de opleiding nog beter te faciliteren.

Op dit moment zijn er zes clubs in Nederland die het hoogste keurmerk mogen voeren.