Eén van de minst bekende sporten van Nederland: Kettlebell lifting

HAREN - En toch is iemand uit Haren vertegenwoordigd bij de Open Nederlandse kampioenschappen kettlebell sport, 6 april as in Oldenzaal: Nico Veenstra, hoofdtrainer van K4Haren/ K4Groningen. Hij vertelt graag over zijn sport.

Kettlebell sport is een variant van het gewichtheffen; dit is in Rusland al jaren actueel. De meeste internationale sporters kunnen slechts met ontzag kijken naar de prestaties van Russische kettlebell lifters. „Wat te denken van 2 kettlebells van 36 kg, in 10 minuten zo vaak mogelijk boven je hoofd tillen! Onmenselijke prestaties.”

Wat is een kettlebell?

„Een kettlebell – koe-bel – is oorspronkelijk een gewicht waarmee jaren geleden in Rusland het graan werd gewogen. Boeren gingen later dit gewicht met een handvat (het werd ook gewoon in Nederland gebruikt!) gebruiken om mee te spelen. Een échte kettlebell gaat steeds per 4 kilogram in gewicht omhoog. Pas toen het Russische leger ze ging gebruiken en ene Pavel het concept commercieel maakte, gingen steeds meer sporters het gebruiken. Nu wordt de kettlebell als trainingsmiddel om sterk te worden overal ingezet – de Lidl verkoopt ze, de Aldi, ze liggen in rekken in sportscholen - maar het is ook een sport: kettlebell sport.”

Wat is er anders aan als normale krachttraining?

„De kettlebell is één gewicht. Je lichaam moet dus iedere keer corrigeren en aanpassen op dat ene gewicht. Allerlei tussenspieren worden bij kettlebell training ook gebruikt. Dat heeft als resultaat dat je écht heel veel sterker wordt dan bij een reguliere training.”

Wat is 6 april het doel bij kettlebell sport, hoe word je 1e?

„Heel eenvoudig eigenlijk: je tilt één of twee kettlebells met zoveel mogelijk gewicht binnen 10 minuten zo vaak mogelijk boven je hoofd. Je eigen lichaamsgewicht telt daarbij ook mee.’ Maar omdat de sport nog niet zo groot is, zitten tegenwoordig alle leeftijden en alle gewichtsklassen door elkaar. Ik ben nu 57”, zeg Nico Veenstra, “over een paar jaar zijn er eerlijke leeftijdsindelingen. En dan wil ik mijn slag slaan. Alles wat ik nu doen is leren, ervaring opdoen, trainen. Ach, en als je denkt dat je wat voorstelt in de kettlebell sport, kijk dan naar de Russische kampioenen. Dan rest er slechts nederigheid.”

Is kettlebell training voor alle leeftijden?

„Er trainen mensen van 18 tot 65 jaar met de kettlebell. Veel bewegingen zijn vloeiend en soepel. Kettlebell training is krachttraining, maar dan net even anders, juist voor alle leeftijden.”

Voor meer informatie kunt u mailen naar: K4haren@gmail.com of k4groningen@gmail.com.

Voor geïnteresseerden, Nico Veenstra traint elke zondag meteen groepje om 10.00 uur aan het strandje bij de Hoornse plas, deelname is gratis (wel zelf een kettlebell meenemen).