Herder Buitenkamp bezoekt Mytylschool

HAREN - Herder Nico Buitenkamp bezocht donderdag 11 april de Prins Johan Friso Mytylschool in Haren, samen met zijn werkhond Don en twee fleslammeren.

Voor de leerlingen van de Mytylschool was het een ware belevenis om de lammetjes te aaien, ze melk uit de fles te geven, met hond Don te spelen en een echte herder te ontmoeten. Buitenkamp vertelde de leerlingen wat fleslammeren zijn, dat ze zijn verstoten door hun moeder en dat hij ze met de fles heeft groot gebracht en de lammetjes hem zien als moeder.

Herder Nico Buitenkamp en zijn schaapskudde zijn een vertrouwd gezicht geworden in de oud-gemeente Haren. Het was even spannend of de herindeling gevolgen zou hebben voor Nico en zijn schaapskudde, maar ze zijn eerst voor een jaar geboekt. Het begraasseizoen start begin mei weer. In Haren zullen dan een drietal groepen schapen van hem circuleren. In totaal bestaat de kudde uit 130 tot 150 schapen. Het duurzame, educatieve en toeristische aspect van de schapen staat hierbij op de voorgrond.

Nico is commercieel herder en zijn kudde bestaat uit Drentse heideschapen (kleiner, zowel de rammen als ooien hebben hoorntjes) en Schoonebeker schapen (groter en hoornloos). Buitenkamp: “Een groot voordeel van schaapbegrazing is dat de wortelstammen van bomen door de schapen niet beschadigd worden en dat de grasmat zonder schade wordt begraast. Ook heeft een kudde in het dorp een educatieve en toeristische waarde. Qua vegetatie verandert het ook in het park. Het krijgt een meer landelijke uitstraling, je vindt er dus geen siergazon. Ook krijg je andere bloemen, de schapen nemen de zaden mee in hun vacht en mest.”

U kunt binnenkort de kuddes in Haren vinden in bijvoorbeeld het Hendrik de Vries plantsoen en nabij het Harenerhof.

Meer informatie over Nico Buitenkamp vindt u op www.buitenkampbegrazing.nl.

Kirsten van der Weide