Theatervoorstelling met Jiddische liederen in synagoge Zuidlaren

ZUIDLAREN - Met het oog op de komende 4 mei herdenkingen komt Lucette van der Berg Jiddische liederen over vergankelijkheid zingen in de synagoge in Zuidlaren op zondagmiddag 28 april.

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Al op jonge leeftijd wist ze, dat muziek haar leven zou worden. Op 18 jarige leeftijd startte zij met haar studie klassieke zang aan het conservatorium van Zwolle en later Amsterdam, won een tweede plaats bij het Euregio Vocalisten Concours en legde zich toe op liedrecitals en oratorium, terwijl zij in haar studeerkamer, voor haar eigen plezier, jiddische liedjes begon te zingen. Gaandeweg ontdekte Lucette dat de klassieke muziek haar niet de ruimte gaf aan haar creatieve, scheppende kant. Misschien één van de meest belangrijke gebeurtenissen in het muzikale leven van Lucette is de ontmoeting en vriendschap met de bekende Jiddische componiste/schrijfster Beyle Schaechter-Gottesman, die haar bewust maakte van haar joodse ‘roots’.

Van den Berg verbleef langere tijd bij Beyle in New York en ontving nog niet eerder gepubliceerde liederen van haar. Lucette arrangeerde ze en bracht ze uit op de CD ‘Friling’ (lente) (hiervoor kreeg ze een derde prijs JPF Song Award 2009, USA). De keuze voor het Jiddisch lied was definitief gemaakt. Lucette ontwikkelde zich op geheel eigen wijze in het Jiddische repertoire. Zoekend naar haar stem, haar kracht, haar achtergrond en haar eigen invulling van het Jiddische lied. Zo ontwikkelde ze een geheel eigen stijl, die het midden houdt tussen kleinkunst en 'art-song', met teksten die haar aanspreken. In de loop van de tijd hebben al meerdere componisten, als Alan Bern (Brave Old World), Mikhoel Felsenbaum nieuw Jiddisch repertoire geschreven.

Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Beyle Schaechter-Gottesman, Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum, maar ook Jiddische composities van haar eigen hand.

In verband met plaatsruimte wordt reservering aanbevolen via info@synagogezuidlaren.nl of 06 5468 8177.

Theatervoorstelling met Jiddische liederen, 28 april om 15:00 uur, synagoge Zuidlaren.

Zie voor meer informatie: www.synagogezuidlaren.nl.