Maartens op uitwisseling in China

HAREN - Een groep van 18 leerlingen en twee docenten van het Maartenscollege in Haren vloog maandag 8 april naar Beijing voor een uitwisseling met Chinese studenten. Het begin van een spannende reis, waar ze al lang naar uitgekeken hadden.

Na de trein-, vlieg-, en busreis was er een warm welkom door de partnerschool georganiseerd. Er waren lekkere hapjes gemaakt voor de reizigers en de schooldirecteur en de betreffende docenten en leerlingen heetten iedereen een hartelijk welkom. De Nederlandse leerlingen ontmoetten hun buddy’s voor het eerst in het echt en daarna kon de echte uitwisseling beginnen!

Een leerzaam programma

Het programma was divers en leerzaam. De Chinese muur, de Verboden Stad en het Zomerpaleis evenals het Tiananmen plein stonden op de planning en deze bezoeken hebben veel indruk gemaakt vanwege hun grootsheid en historie. Daarnaast zijn de leerlingen ook naar een modern winkelcentrum geweest en naar een heel traditioneel marktje, wat een zeer interessant contrast was. Bijzonder was de reis in de hogesnelheidstrein naar Tianjin Universiteit met meer dan 350 km/u.

Ook zijn er lessen gevolgd in de partnerschool. Tijdens deze lessen werden traditionele Chinese vaardigheden aangeleerd zoals: kalligrafie, vliegers versieren en vliegen, armbandjes knopen, toneelmaskers maken en ook had sport natuurlijk een plek in het programma. Daarnaast hebben de leerlingen een ‘ gewone’ les van hun buddy -in het Chinees- bijgewoond. Je hoeft tenslotte niet de taal te spreken om de sfeer in de klas te kunnen proeven en de didactiek mee te krijgen.

In het weekend was er ‘familie-tijd’ en het was aan de gastgezinnen om activiteiten te bedenken en ondernemen. De leerlingen gingen met hun familie naar een park, een dierentuin of naar andere een bezichtiging. Velen zijn uiteten gegaan. Erg leuk dat de activiteiten zo divers waren zodat de Nederlandse leerlingen weer veel met elkaar konden uitwisselen op maandag.

Vaarwel-ceremonie

Verder hebben de leerlingen deel uit mogen maken van de ceremonie omtrent het hijsen van de vlag van de school. En eindigde de week met een ‘Vaarwel-ceremonie’. De leerlingen hadden allemaal een presentatie voorbereid, evenals de buddy’s. Wat hebben we mooie liederen gehoord en dansen gezien, grappige spelletjes mogen doen en nieuwe woorden en cultuurverschillen geleerd. Onze leerlingen eindigden met het zingen van het Wilhelmus inclusief pianobegeleiding.

Al met al een hele interessante reis. De toeristische bestemmingen uiteraard, maar misschien -nee zeker weten- nog wel meer door het wonen bij een echt Chinees gezin! Het ervaren van een andere cultuur op deze manier was heel intensief en indrukwekkend en leerzaam nog het meest. Een ervaring om nooit te vergeten.

Eline Reuvekamp