Die ene student (van het Alfa-college): Benji

GRONINGEN - In 'Die ene student' vertellen docenten van het Alfa-college over studenten die hen zijn bijgebleven, hen hebben geraakt of hun kijk op het vak hebben veranderd. Dit keer Specialist Modemaatkleding en Junior Stylist-docent Tamara Ottens (41) over student Benji (toen 16).

Eigenlijk was de zwaar dyslectische Benji niet toelaatbaar tot de mode-opleiding. maar Tamara zag een toptalent, liet hem haar eigen trouwjurk ontwerpen en vormde zo een springplank voor zijn veelbelovende mode-carrière.

,,Er stond een klein puberjongetje voor me, met een dikke stapel schetsen en zelfgemaakte kleding in zijn handen. Benji was zwaar dyslectisch, had een te laag niveau om toelaatbaar te zijn tot de mode-opleiding. Maar tijdens de intake zag ik al snel: dit is een toptalent.”

Bijzondere toelating

,,Benji’s kledingstukken vond ik indrukwekkend. Ze waren mooi afgewerkt, hadden een goede pasvorm en waren heel creatief en eigen. Benji dacht conceptueel en je kon zien dat hij niet bang was om te experimenteren met materialen en kleuren. Veel studenten maken op die leeftijd nog een standaard broek. Maar hij liet een broek zien met grote vlakken, gevouwen stof en gekke dingen eraan. Uniek.”

,,Ik schreef een motivatiebrief aan de opleidingsmanager waarom ik dacht dat Benji het toch zou gaan redden. En het werkte: Benji kreeg een bijzondere toelating.”

Geliefd voorbeeld

,,In drie jaar tijd ontwikkelde Benji zich volop. En ik stimuleerde hem waar ik kon. Bijvoorbeeld bij het behouden van zijn eigenheid en het uitbreiden van zijn portfolio. Benji werd niet alleen een ontzettend grote vent van 1,80 meter, maar ook een geliefd voorbeeld voor de rest van de klas.”

,,Als ik studenten vroeg een kledingstuk te ontwerpen dat geïnspireerd is op een gebouw, vonden sommigen het raar. Maar Benji snapte het. Toen ik ging nadenken over een trouwjurk voor mezelf, die zou passen in het Space-thema van onze bruiloft, was het voor mij dan ook logisch: ik vraag Benji om die te maken. Dat wilde hij graag doen. Benji ontwierp een te gek corset van leer en ruches van zijde waarop door onze kinderen getekende aliens gezeefdrukt waren. De jurk staat nog steeds in de woonkamer, het is een piece of art.”

,,Nu Benji is toegelaten tot de modeacademie ArtEZ, stageloopt bij G-Star en modeshows doet met Bas Kosters, hebben we nog steeds contact. We raken niet uitgepraat over ontwikkelingen in duurzame mode, of hoe we onze lessen nog beter kunnen afstemmen op het bedrijfsleven.”

Verdrietig

,,Als ik me dan bedenk wat er met Benji’s talent gebeurd was als we hem afgestraft hadden op zijn lage niveau, dan word ik heel verdrietig. Ik snap dat vakken als taal en rekenen handig zijn, maar het moet niet het enige zijn waar je op beoordeeld wordt. Als je kijkt naar de staat van onze wereld, zijn er juist meer creatieve denkers nodig.”

,,Ik zie een student dan ook niet als resultatenlijstje, maar als totaalplaatje, als mens. Ik waardeer het als iemand iets heeft geprobeerd en geef positieve feedback. Want het is heel kwetsbaar om te laten zien wat je hebt gemaakt. Als kind was ik supercreatief, maar durfde daar niks mee te doen. Dus probeer ik studenten als Benji mee te geven: wees niet bang voor wat je maakt. Met je eigenheid kun je juist heel ver komen. Misschien druk je straks daarmee zelfs wel je eigen stempel op de internationale modewereld, zoals ik geloof dat Benji dat gaat doen.”