Teddy Bear Hospital in UMCG

GRONINGEN - Kleuters kunnen van dinsdag 14 tot en met vrijdag 17 mei in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) spelenderwijs kennismaken met het ziekenhuis. Zij kunnen hun ‘zieke’ knuffel beter laten maken in het Teddy Bear Hospital.

Ruim achthonderd kleuters komen met hun teddybeer of andere knuffel naar het Teddy Bear Hospital, een in een van de patio's van het UMCG nagebootst ziekenhuis met wacht-, spreek- en behandelkamers.

Studenten geneeskunde van het UMCG spelen de rol van dokter en de knuffels die van patiënt.

De kinderen begeleiden hun knuffel tijdens het bezoek aan de dokter en hoeven dus zelf geen onderzoek of behandeling te ondergaan. Wel worden ze door de dokters gevraagd te assisteren bij het onderzoek, de behandeling of zelfs een ‘operatie’.

Berenapotheek

Ook farmaciestudenten zijn betrokken bij het Teddy Bear Hospital, zij runnen de Berenapotheek. Hier kunnen de kinderen ‘medicijnen’ (snoeppilletjes en limonadedrankjes) voor hun knuffel ophalen met een recept dat ze van de dokter hebben gekregen.

Eventuele angsten weg nemen

Het Teddy Bear Hospital is voor de veertiende keer in het UMCG. De organisatie is in handen van de International Federation of Medical Students Associations (IFMSA), een internationale organisatie van medische studenten, waarvan IFMSA-Groningen deel uitmaakt. 

Hoofddoel is eventuele angsten bij kinderen weg te nemen. Daarnaast hebben de studenten Geneeskunde in het Teddy Bear Hospital zelf belang bij het project. De ruim 150 knuffeldokters kunnen er hun communicatieve vaardigheden met kinderen trainen.