'Weet wat je weegt': NKC weegt campers op P+R Haren

HAREN - Camperaars kunnen zaterdag op de P+R Haren langs de A28 kosteloos hun camper laten wegen. Dit in het kader van de NKC-campagne 'Weet wat je weegt'. m camperaars bewust te maken van het belang van een veilig campergewicht,

Door hun camper te wegen kunnen camperaars voorkomen dat ze overbeladen op pad gaan. Dit is één op de vier camperaars wel eens overkomen.

Dan is er ook nog de 20 procent van de camperaars die geen idee heeft of de camper te zwaar beladen is geweest, simpelweg omdat ze het nog nooit hebben gecheckt. ,,We schrikken van deze cijfers”, zegt directeur Stan Stolwerk van Europa's grootste camperclub NKC.

Overgewicht voorkomen begint volgens Stolwerk bij bewustwording van het gewicht. ,,Wanneer je weet wat je weegt, kun je maatregelen nemen. We proberen de drempel naar de weegbrug te verlagen. Het is waarschijnlijk geen kwade opzet van de overbeladen camperaar, maar eerder onwetendheid over de gevolgen.”

Veilig de weg op

Een overbeladen camper kan tot onveilige situaties leiden. Het gewicht beïnvloedt namelijk de rijstabiliteit. Ook het remvermogen kan verminderen.

Een camper is overbeladen wanneer deze meer weegt dan de toegestane maximummassa die op het kentekenbewijs staat. Dit is het maximale dat de camper mag wegen inclusief de belading en passagiers. 

Weegbrug

De NKC raadt aan met een volledig bepakte camper naar een weegbrug te gaan. Stolwerk: ,,Dan weet je wat de camper reisklaar weegt. Neem je de volgende keer andere spullen of meer passagiers mee, dan kun je zelf de rekensom maken. Zo kun je met een verantwoord gewicht op pad.”

Camperaars kunnen zaterdag 25 mei tussen 11.00 en 15.00 uur terecht op de P+R Haren.

Meer informatie: www.nkc.nl/weetwatjeweegt.