Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum

GRONINGEN - Het Groninger Museum toont vanaf zaterdag 25 mei affiches die tussen 1994 en 2019 voor het museum zijn gemaakt. Het museum brengt hiermee 25 jaar tentoonstellingen en museumgeschiedenis in beeld. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het door Alessandro Mendini ontworpen museumgebouw.

De expositie heeft twee hoofdpersonen: Swip Stolk (1944-2019) en Rudo Menge (1975). Beide ontwerpers zijn de voorbije 25 jaar belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het beeldmerk ‘Groninger Museum’. 

Spraakmakende affiches

De expositie toont een kleine selectie van spraakmakende en kleurrijke affiches van het museum. Voorbeelden zijn Swip Stolks The New Groninger Museum (1994), A History of Andres Serrano (1997) en Azzedine Alaïa (1997).

Het affiche van Andres Serrano, waarop een vrouw in de mond van een man plast, zorgde destijds voor veel ophef. De poster werd uit alle openbare ruimtes verwijderd.

Van Rudo Menge zijn onder andere de affiches voor de tentoonstellingen Erwin Olaf (2003) en Ilja Repin (2001) te zien.

Groninger Museumkwartetspel

Speciaal bij deze tentoonstelling verkoopt het museum het allereerste Groninger Museumkwartetspel. Het spel bevat dertien ‘kwartetten’ met affiches. De kwartetten hebben  thema’s als mode, fotografie, publiekstrekkers en Hollandse Meesters. 

De tentoonstelling 'Van Swip Stolk tot Rudo Menge – 25 jaar affiches voor het Groninger Museum' loopt tot en met 15 september.