Leerlingen Kentalis Guyotschool durven het aan: smartphone-stop

HAREN - Giani en Shakira, twee leerlingen van Kentalis Guyotschool voor VSO in Haren, durven het aan om twee weken geen telefoon te gebruiken.

,,Het is niet goed voor je ogen, bovendien raken je hersenen vol en raak je eerder vermoeid", zeggen Giani en Shakira. Ze roepen anderen op Facebook op om hetzelfde te doen.

Afstand kleiner door smartphone

De smartphone is voor leerlingen van de Kentalis Guyotschool uitermate belangrijk. De leerlingen zijn immers doof of ernstig slechthorend. Videoboodschappen in Nederlandse gebarentaal gaan razendsnel van hand tot hand.

En de afstand tussen dove en horende mensen is dankzij de telefoon veel kleiner. Beide partijen kunnen immers heel gemakkelijk een berichtje typen om met elkaar te communiceren.

What the app

Toch stellen de leerlingen het gebruik van mobiele telefoons ter discussie. Omdat de omgang in hun ogen gezonder kan. Daarom is de school gestart met het project What the app.

De school heeft fotograaf Ritzo ten Cate en educatie-ontwikkelaar OneDayArtist gevraagd in gesprek te gaan met de leerlingen en zich met behulp van fotografie te verdiepen in het smartphone-gebruik op school en hun eigen omgeving.

De leerlingen volgen drie verschillende workshops: verdieping in smartphone gebruik, verdieping van de fotografie en praktijkervaring op doen met appen in openbare ruimtes.

Maandag 20 mei leggen de leerlingen een parcours af in de gymzaal, terwijl ze op hun mobiel moeten blijven kijken…