Wereldprestatie | Buitenspel

GRONINGEN - Een kennis zonder enige interesse in voetbal weet dat ik erover schrijf in de krant. Hij neemt daarom geregeld de moeite om enige belangstelling te veinzen voor het in zijn ogen wat onbenullige onderwerp.

Zo blijkt hem het debuut van FC Emmen in de eredivisie niet te zijn ontgaan. ‘Dat was niet veel soeps’, oordeelde hij. ‘Ze zijn ergens onderin geëindigd, zag ik in de krant.’

Ik zei hem dat veel media de veertiende plaats van de club van Groninger Dick Lukkien juist een wereldprestatie vonden. Ook de club en de trainer zelf waren zeer content.

Toen ik hem dat vertelde, fronste hij de wenkbrauwen. ‘Hoezo dan?’Ik legde hem uit dat Emmen een lagere begroting had dan veel andere clubs.

Manager van verwachtingen

Het korte gesprekje hielp me realiseren dat Lukkien niet alleen als trainer/ coach goed heeft gepresteerd, maar vooral als manager. Als manager van verwachtingen.

De Veendammer liet geen gelegenheid onbenut om te benadrukken hoe knap het wel niet zou zijn als zijn ploegje zich rechtstreeks zou handhaven. Daarmee heeft hij bewust of onbewust de publieke opinie beïnvloed.

Een wereldprestatie! Want Emmen is inderdaad ‘slechts’ veertiende geworden, pal onder of boven clubs met vergelijkbare begrotingen als VVV, Fortuna, Excelsior en De Graafschap.