Eerbetoon Groninger Museum aan Alessandro Mendini: 'Mondo Mendini'

GRONINGEN - Het Groninger Museumgebouw bestaat 25 jaar. Met 'Mondo Mendini - De wereld van Alessandro Mendini' brengt het museum een eerbetoon aan diens hoofdarchitect Alessandro Mendini. De beroemde Italiaanse ontwerper stelde deze expositie kort voor zijn dood in februari zelf samen.

Het Groninger Museum benaderde Alessandro Mendini (1931-2019) ruim twee jaar geleden met het verzoek om een tentoonstelling van zijn werk naar eigen inzicht in te richten. Hij verheugde zich zeer om nog een keer een grote tentoonstelling in ‘zijn’ museum te kunnen maken.

Mendini's diverse oeuvre

In 'Mondo Mendini' toont Mendini onder andere zijn beroemdste werken. Zo is een drie meter hoge versie (collectie Fondation Cartier) te zien van de Poltrona di Proust, de met kleurrijke stippeltjes bedekte kitscherige fauteuil.

De Anna G, de kurkentrekker in de vorm van een danseres die een bestseller in het assortiment van Alessi werd, ontbreekt evenmin.

De tentoonstelling bevat een zeer ruime selectie uit Mendini’s diverse oeuvre: van sieraden tot architectonische modellen, van huishoudelijke voorwerpen tot grote sculpturen.

Postmodernisme

Met zijn verwerping van de hiërarchie tussen architectuur, autonome kunst en design – tussen ‘hoge’ en ‘lage’ kunst – werd hij een van de meest uitgesproken ontwerpers van het postmodernisme. Zijn objecten zijn veelal kleurrijk, decoratief en verrassend van vorm: fantasie is belangrijker dan functionaliteit.

Over de expressieve rijkdom van zijn ontwerpen zei Mendini zelf: ,,Mijn werk is vergelijkbaar met een roman, waarin ernst, pijn, komedie en poëzie naast elkaar bestaan. Mijn objecten zijn daarin de tragikomische figuren."

Meesters van kunst en design

Geheel in de geest van zijn artistieke opvattingen heeft Mendini ervoor gekozen om in deze tentoonstelling niet alleen eigen werk te laten zien, maar ook dat van meesters van kunst en design uit verleden en heden die hem inspireerden.

Voor 'Mondo Mendini' koos hij onder andere werk van klassiek-moderne kunstenaars als Paul Signac, Wassily Kandinsky, Henri Matisse en Oskar Schlemmer, architectuurontwerpen van Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld, objecten van Italiaanse vormgevers als Gio Ponti, Michele De Lucchi en Gaetano Pesce, en recente schilderijen van de Amerikaan Peter Halley.

De tentoonstelling Mondo Mendini is van 12 oktober 2019 tot en met 5 mei 2020 te zien in het Groninger Museum.