Focus op Groningse architect én schilder Egbert Reitsma

GRONINGEN - Frederiek Reitsma geeft zondag 26 mei in Maartensstee in Haren een lezing over haar grootvader, de bekende Groningse architect Egbert Reitsma (1892-1976). Een paar dagen later, dinsdag 28 en woensdag 29 mei, worden in Veilinghuis Klinkhamer in Groningen enkele items uit de nalatenschap van Reitsma geveild.

Groningse architect Egbert Reitsma is onder andere bekend van zijn ontwerpen van onder andere de Gereformeerde Kerk in Appingedam, het Noorder Sanatorium in Zuidlaren en het huidige kantoor van de ABN AMRO aan de Grote Markt in Groningen. 

De schilder Egbert Reitsma

Hoewel hij lid was van De Ploeg, is Reitsma minder bekend als schilder. De vele fraaie kerkinterieurs die hij door de jaren heen vervaardigde komen zelden op de markt. Hij schilderde er veel, onder meer in Burum (Friesland), Amersfoort en Groningen.

De stijl van de werken is sober, – Haagse School – in lijn met de tijd waarin ze werden geschilderd. Reitsma voorzag de interieurs na vervaardiging vaak van een koperen lijst, die hij liet maken door een kopersmid.

Lezing

Frederiek Reitsma, kleindochter van Egbert, geeft zondag 26 mei een lezing over het leven en werk van de architect Egbert Reitsma. Plaats van handeling is Maartensstee in Haren. Aanvang: 16.00 uur. Entree: gratis.

Veiling

Het hierboven afgebeelde kerkinterieur - suggesties over de locatie kunnen worden doorgegeven op 050-5532122 of via aca.auctions@gmail.com - wordt, samen met een aantal andere items uit de nalatenschap van Reitsma, dinsdag 28 en worden 29 mei geveild bij Veilinghuis Klinkhamer in Groningen. Aanvang (beide keren): 19.00 uur.