Pensioenactie met 24-uursstaking op Grote Markt in Groningen

GRONINGEN- Een dag na de grote OV-staking van dinsdag 28 mei, staken ook werknemers uit andere sectoren voor een fatsoenlijk pensioen. In Groningen, Eindhoven, Arnhem en Den Haag komen woensdag 29 mei van 11.00 tot 13.00 uur werknemers bij elkaar uit onder andere de zorg, bouw, schoonmaak, metaal en industrie. In talloze bedrijven staken de werknemers tevens 24 uur.In Groningen zullen de actievoer

FNV, CNV en VCP hielden 18 maart al een actiedag voor een goed pensioen; hieraan namen 40.000 mensen deel. Toen werd al gestaakt in de bouw en de metaal en legden NS en stadsvervoer het werk in de ochtendspits 66 minuten neer. 

Vicevoorzitter Tuur Elzinga van FNV: ,,Blijkbaar was dit nog niet duidelijk genoeg voor het kabinet, want een serieuze reactie blijft uit. Daarom komen we opnieuw in beweging, en dit keer massaler, breder en langduriger."

Drie eisen 

Het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen is eind vorig jaar vastgelopen. De bonden voeren actie met als drie belangrijkste eisen:

  • bevries de AOW-leeftijd en schrap de boete op eerder stoppen, zodat ook mensen met zwaar werk en ploegendiensten gezond hun pensioen kunnen halen;
  • indexatie voor elke generatie: een pensioen dat meestijgt met de prijzen;
  • negatieve gevolgen van de overgang naar een nieuw pensioenstelsel moeten worden opgevangen. Een pensioen voor iedereen, ook voor zelfstandigen en mensen met een onzeker contract.

In Groningen zullen de actievoerders op het podium vertellen waarom zij actie voeren. De actievoerders zijn werknemers uit zorg, bouw, metaal, handel, vervoer, overheid, schoonmaak, taxi, SW en industrie.