Bouw zonnepark op Groningen Airport Eelde afgetrapt

EELDE - Tweede Kamerlid Agnes Mulder heeft vrijdag het startsein gegeven voor de bouw van een zonnepark op het middenterrein van Groningen Airport Eelde. Samen met directeur Marco van de Kreeke van Groningen Airport Eelde en Roland Pechtold, eindverantwoordelijke van GroenLeven, plaatste zij het eerste zonnepaneel.

Zonnepark Groningen Airport Eelde komt tussen start- en taxibaan en het platform, en bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg groene stroom opwekken voor ongeveer 6200 huishoudens.

Ook wordt een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Op het dak van de doorgang worden zonnepanelen geplaatst.

Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Verduurzaming luchthaven

,,De aanleg van het zonnepark is een belangrijke stap in de verduurzaming van onze luchthaven", zegt Marco van de Kreeke over het project. ,,Groningen Airport Eelde gaat hiermee zijn eigen energie opwekken. Verduurzaming is voor ons niet een project, maar een visie. Vliegtuigen vliegen voorlopig nog op fossiele brandstoffen, maar elektrisch vliegen komt eraan. De eerste kleine elektrische toestellen vliegen al. Binnen tien tot twintig jaar verwachten we dat ook passagiersvluchten op de korte afstand elektrisch kunnen zijn. En dat is natuurlijk echt duurzaam als de gebruikte elektrische energie dan ook ‘groen’ is. Op onze luchthaven wordt dat mogelijk.”

Eerste zonnepark op actieve luchthaven

Het zonnepark wordt ontwikkeld door GroenLeven. ,,Wat we hier realiseren in samenwerking met Groningen Airport Eelde is ongekend", stelt Roland Pechtold. ,,Het eerste zonnepark ter wereld dat op deze manier op een actieve luchthaven wordt aangelegd. Ik ben trots op de intensieve samenwerking en het grote vertrouwen dat er is tussen Groningen Airport Eelde en GroenLeven. Alleen op deze manier kunnen we zo’n geweldig en uitdagend project, gezien de specifieke en vergaande veiligheidseisen, realiseren. Met dit zonnepark laten Groningen Airport Eelde en GroenLeven zien dat zij leidend willen zijn in de energietransitie.”

Provincie Drenthe

Provincie Drenthe bracht de partijen samen. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra gaf in een toespraak bij de start van de bouw van het zonnepark aan dat de provincie enorm zuinig is op de kwaliteit van het landschap. ,,Dat betekent niet dat er niks kan, maar dat we vooral kijken hoe het mooi en verantwoord kan. Na bijvoorbeeld de zonneparkeerplaats op het TT-circuit, krijgen we nu een prachtig zonlandschap op de luchthaven en straks misschien nog een aantrekkelijke zonneroute langs de A37. Inmiddels is wel duidelijk dat de energietransitie ook tot mooie projecten kan leiden, waar we met elkaar trots op kunnen zijn.” 

Lef en ondernemerschap

Agnes Mulder feliciteerde GroenLeven, de luchthaven en andere betrokkenen met dit project. ,,Dit is een mooi voorbeeld van lef en ondernemerschap", liet zij optekenen.

,,Niemand wist nog precies hoe het moest, maar we zijn het gewoon gaan doen. Prachtig project in mijn provincie Drenthe dat echt leiderschap toont. Ik ben trots om het eerste paneel te mogen leggen.”

Het zonnepark is naar verwachting eind oktober gereed.