FC Groningen onder 19 gaat voor bekerwinst

GRONINGEN - Een bekerfinale tegen Ajax onder 19 en dan ook nog eens in het stadion. Voor de spelers en begeleiders van FC Groningen onder 19 jaar krijgt het seizoen 2018-2019 woensdag 29 mei een prachtig einde. En helemaal als de wedstrijd met bekerwinst wordt afgesloten.

Een landskampioenschap bij het onder 17-team en bekerfinales voor de onder 19 en onder 13. Qua prestaties kan de opleiding van FC Groningen nu al terugzien op een uitstekend seizoen.

„Maar het belangrijkste doel van een profopleiding is en blijft spelers afleveren voor het eerste elftal. En ook dat is gelukt”, stelt Marcel van Buuren, trainer-coach van FC Groningen onder 19, tevreden vast.

Jeugdspeler Ludovit Reis (zaterdag wordt hij 19) heeft zich ontwikkeld tot een dragende spel in het eerste elftal en verdiende daardoor een transfer naar Barcelona. Net als vorig jaar Juninho Bacuna, een ander product van eigen kweek, heeft Reis een miljoenenbedrag opgebracht waardoor de opleiding van groen-wit niet alleen in sportief, maar ook in financieel opzicht uitstekende zaken heeft gedaan.

Erg jong team

FC Groningen onder 19 was dit seizoen een erg jong team. Met tweedejaars Ludovit Reis al in het eerste elftal en een zestal andere tweedejaars vast of vaak bij het beloftenteam (Daniël van Kaam, Thijs Dallinga, Tapmahoe Sopacua, Luka Prljic, Rano Burger en Mees Gootjes) bestond het elftal van trainer Marcel van Buuren dit seizoen overwegend uit eerstejaars. Voor de winterstop verscheen er zelfs tweemaal een compleet onder 18-team aan de aftrap.

Desondanks liep onder 19 de kampioenspoule maar net mis. Door goede prestaties in de promotiepoule verzekerde het team zich al vrij snel van een plaats in de eredivisie van volgend seizoen. 

Ajax

Van Buuren verwacht veel van tegenstander Ajax. „Zij zijn met hun elftal landelijke én Europese top. Ze beschikken over grote talenten die een paar weken geleden met Oranje onder 17 nog Europees kampioen zijn geworden.”

De oud-speler van Ajax én FC Groningen doelt op onder anderen linksback Anass Salah Edinne, middenvelder Kenneth Taylor, aanvaller Sontje Hansen, spelmaker Naci Unüvar en de oersterke spits Brian Brobbey. Van al die talenten geldt de jongste, de bijna 16-jarige Unüvar, als het grootste talent.

Ook de onder 18-spelers in de selectie van trainer John Heitinga zijn erg talentvol. Zij werden vorig jaar met Oranje onder 17 Europees kampioen. Net als zijn Groningse collega moest Heitinga zijn beste tweedejaars bijna wekelijks afstaan aan het beloftenteam. 

Daan Reiziger

Als het een beetje meezit doet er bij Ajax woensdag ook nog een voormalig talent van FC Groningen mee: doelman Daan Reiziger (17) maakte een paar jaar geleden de overstap naar Amsterdam. Zijn tweelingbroer Joris, een technisch begaafde, linksbenige middenvelder, speelt nog bij FC Groningen. 

De bekerfinale in het Hitachi Capital Mobility Stadion begint om 18.00 uur. Het stadion opent om 17.00 uur.