FC Groningen: meer doen met minder

GRONINGEN - FC Groningen heeft na lichte bezuinigingen straks de negende of tiende begroting van de eredivisie. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus heeft bij Heracles ervaren dat een lagere begroting geen beletsel hoeft te zijn voor een hogere klassering.

FC Groningen ontvangt komend seizoen ruim 700.000 euro meer aan tv-gelden. Om het begrotingstekort terug te brengen van 3 miljoen naar 2 miljoen euro hoeft er daardoor maar een paar ton te worden bezuinigd.

Begroting

De begroting duikt onder de 19 miljoen euro, maar het spelersbudget blijft gelijk. Mark-Jan Fledderus kan daarmee uit de voeten. Bij zijn vorige club Heracles Almelo was hij ook al verantwoordelijk voor de samenstelling van de selectie. De Tukkers werden ondanks een bescheiden totaalbegroting van 12 miljoen knap zevende.

FC Groningen gaf afgelopen seizoen 7 miljoen euro meer uit dan Heracles, maar vooral door veel hogere huisvestingslasten, een grotere organisatie, wél een eigen opleiding en een in onderhoud veel duurdere natuurgrasmat.

Spelersbudget

De hoogte van een begroting zegt dan ook weinig over de hoogte van het spelersbudget. Tussen Heracles en FC Groningen was het verschil in dat opzicht niet erg groot, vertelt Fledderus. „Bij Heracles had ik 4,8 miljoen te besteden en hier is dat 5,5 miljoen. Maar dáár kon ik het hele budget aan de selectie besteden, hier heb je ook nog met jeugdcontracten te maken.”

28 spelers

De Drent mikt net als in Almelo in principe op een selectie van 28 spelers voor het eerste en het tweede elftal, onder wie vier keepers. „Maar als we enkele dure spelers halen, kunnen het er ook zo maar een paar minder worden”, vertelt hij glimlachend.