Mijlpaal: duizendste rookvrije sportterrein

GRONINGEN – De Rookvrije Generatie heeft een mijlpaal bereikt: duizend rookvrije buitensportterreinen in Nederland. In Groningen ligt het aantal op 36.

De Rookvrije Generatie wil rookvrij opgroeien vanzelfsprekend maken. Het aantal rookvrije sportverenigingen neemt hard toe. Sinds 1 september van vorig jaar, toen het aantal op 550 clubs lag, is het aantal bijna verdubbeld.

In de provincie Groningen is het aantal rookvrije sportverenigingen sinds september vorig jaar met acht toegenomen.

Maatschappelijk draagvlak

De stijging is mede te danken aan de steun van sportbonden en gemeenten. Ook is het maatschappelijke draagvlak voor rookvrije terreinen, waaronder sportterreinen, blijvend hoog.

Maar liefst 84 % van de Nederlanders willen dat sportterreinen waar kinderen komen rookvrij zijn. Dit bleek uit het maandag verschenen draagvlakonderzoek gedaan in opdracht van de Alliantie Nederland Rookvrij.

Hockey relatief hardst op weg

Ruim 389 voetbalclubs zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. Maar hockey is relatief gezien het hardst op weg: met 184 clubs is meer dan de helft van alle hockeyclubs geheel of gedeeltelijk rookvrij.

De meeste rookvrije sportclubs bevinden zich in Zuid-Holland (188), Noord-Holland (180) en Gelderland (136).

Steun bij rookvrij maken vereniging

Sportverenigingen kunnen vaak wat hulp gebruiken bij het rookvrij maken van hun club. Zo zien verenigingen soms een belemmering in de handhaving van het beleid of zijn bang voor reacties van bijvoorbeeld rokers.

Via de ondersteuning op www.rookvrijegeneratie.nl/sport worden zij hierbij geholpen.