BeNeLiga kansrijker | Buitenspel

GRONINGEN - De primeur kwam van het Belgische Het Laatste Nieuws: zes Nederlandse clubs en vier Belgische (top)clubs hebben vorige week in het geheim gesproken over de invoering van een gezamenlijke competitie.

Volgens de krant had het heimelijke treffen plaats op initiatief van beide voetbalbonden. Van Nederlandse kant waren Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht aanwezig, namens België gaven Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en kampioen RC Genk acte de présence. AA Gent, de vijfde Belgische topclub, kon er niet bij zijn.

Volgens de Belgische krant is het de bedoeling om met tien Nederlandse en acht Belgische clubs een grensoverschrijdende competitie uit de grond te stampen. Deze marktvergroting - Nederland en België hebben samen een kleine 30 miljoen inwoners - moet meer geld genereren om zo in Europa beter de concurrentie aan te kunnen gaan. Er zou al zijn besloten een haalbaarheidsstudie in te stellen om zo de (financiële) pro’s en contra’s na te gaan.

Dat beide voetbalbonden initiatiefnemer zijn en dat de Nederlandse clubs niet langer bij voorbaat een BeNeLiga afwijzen, maakt de kans op slagen vrij groot. Ook al omdat de landelijke media de plannen zeker zullen steunen. Hun aandacht concentreert zich de laatste jaren meer en meer op de topclubs Ajax, PSV en Feyenoord.

De eredivisie heeft zijn langste tijd gehad. Vrees ik.