FC Groningen: kans op metamorfose

GRONINGEN - Voor een club met de achtste begroting van de eredivisie heeft FC Groningen naar behoren gepresteerd. Maar het spel aan de bal zal beter moeten om ook niet-supporters weer naar het stadion te lokken. Een kwestie van (transfer)keuzes.

FC Groningen leunde afgelopen seizoen vooral op haar sterke verdedigende blok: de centrumverdedigers Mike te Wierik en Jeffrey Chabot plus de centrale middenvelders Ludovit Reis en Samir Memisevic.

Bij wedstrijden van FC Groningen werd dan ook veel minder gescoord dan bij andere clubs. Na Ajax en PSV was FC Groningen samen met Feyenoord de club met de minste tegentreffers.

Maar scoren deden alleen De Graafschap en NAC nog minder.

Veel strijdlust

De meeste supporters genoten doorgaans van de inzet en de vechtlust van de ploeg van Danny Buijs, maar kritische voetballiefhebbers die een minder emotionele band met groen-wit hebben, bleven het stadion mijden.

Om ook hen weer op de tribunes te krijgen moet er meer worden geboden worden dan hartverwarmende inzet en tactisch gedisciplineerd uitvoeren van verdedigende taken.

Te weinig initiatief

Van de drie kernwaarden van FC Groningen - strijd, initiatief en discipline - ontbrak het dan ook te vaak aan initiatief. Het is aan technisch directeur Mark-Jan Fledderus om zijn technische staf te voorzien van meer spelers die goed aan de bal zijn, maar die tegelijkertijd hun defensieve taken niet verwaarlozen.

Anders verwordt FC Groningen tot een Excelsior of FC Emmen. Wel de complimenten, maar ook veel tegengoals en daardoor te weinig punten.

Meer voetbal

De transfers van Chabot en Reis bieden de mogelijkheid om de compositie van het elftal te veranderen. Als Memisevic blijft en de plaats inneemt van Chabot, ontstaat er na het vertrek van Reis een tweede vacature op het middenveld.

Azor Matusiwa (21) gaat vrijwel zeker de rol van Memisevic als meest verdedigende middenvelder overnemen. De geblokte Matusiwa is opbouwend sterker dan de Bosniër.

Met ook nog een ‘voetballende’ controleur naast hem kan het veldspel van FC Groningen flink aan kwaliteit winnen. Dat zal het aanvalsspel ten goede komen.

Scorende vleugelspelers

Fledderus lijkt een voorkeur te hebben voor wingers die naar binnen trekken en bijdragen aan de doelpuntenproductie, zoals Kuwas en Peterson met tien en twaalf goals bij Heracles.

De centrumspits zal dan vooral beweeglijk en snel moeten zijn en niet te veel afhankelijk van voorzetten.