GOOV Muziektheater met 'Chess' in Stadsschouwburg Groningen

GRONINGEN - GOOV Muziektheater staat van donderdag 20 tot en met zondag 23 juni met de musical 'Chess' in Stadsschouwburg Groningen.

'Chess' is geschreven is door Tim Rice. Een schaaktweekamp tussen twee grootmeesters, een Rus en een Amerikaan, vormt het decor voor deze musical over de onmogelijke liefde tussen de Russische schaker Anatoly en de Amerikaanse Florence.

Zij is de assistent van Anatoly’s tegenstander. Als de Rus overweegt over te lopen naar het Westen, beseft hij dat hij zijn familie nooit meer terug zal zien.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, waarin de wereldmachten tegenover elkaar staan. Beide kampen gebruiken sportwedstrijden voor propagandadoeleinden.

Regie Tim Meeuws

Tim Meeuws tekent voor de regie. Hij regisseerde eerder Jekyll & Hyde (2003) en Joseph and the amazing technicolor dreamcoat (2005) voor GOOV Muziektheater. 

,,De thema’s uit 'Chess' zijn zo oud als de mensheid", zegt hij over 'Chess'. ,,In de strijd om de wereldsuprematie tussen landen en politieke en economische systemen zijn de meeste van ons - welwillende burgers, werkers, liefhebbers, musicalspelers, theaterbezoekers, kortom u en ik - slechts pionnen in dat wereldomvattende schaakspel.”

Benny en Björn

De muziek in 'Chess' is gecomponeerd door Benny Andersson en Björn Ulvaeus (ABBA). Bekende nummers uit Chess zijn ‘One night in Bangkok’ en ‘I know him so well’.

De muziek wordt gespeeld door een 23 muzikanten tellend liveorkest. Piet Roorda is de dirigent.

De tekst gaat verder na de video.

Helga Mast tekende voor het kostuumontwerp. Janco van Barneveld is de decorontwerper en Carla van Zanten verzorgt de choreografie.

'Chess' wordt donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 juni om 20.15 uur gespeeld. Zondag 23 juni staan twee voorstellingen geprogrammeerd, om 14.30 uur en om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.goov.nl