Schaapscheerdersfeest: Schaapskudde Haren wordt geschoren

HAREN - Als het weer meewerkt en het blijft droog dan wordt op zaterdag 15 juni een van de schaapskuddes van Buitenkamp Begrazing in Haren op die dag geschoren op het terrein van de Mikkelhorst in Haren. Update: er wordt zaterdagochtend om 09:30 uur gestart.

Het publiek kan op veilig afstand meekijken hoe de schapen vakkundig met de hand worden geschoren. Dit gebeurd met elektrische scheermachines. De vrijkomende vachten kunnen worden gekocht voor een redelijke prijs. Tevens worden die dag demonstraties vachtvilten gehouden en kan het publiek zien wat je van de vachten uiteindelijk kunt maken. Dit wordt verzorgd door Atelier Saar uit Lettelbert.

Herder Nico Buitenkamp en zijn schaapskudde zijn een vertrouwd gezicht in de oud-gemeente Haren. Het begraasseizoen is begin mei van start gegaan. In Haren circuleren een drietal groepen schapen van Nico. In totaal bestaat de kudde uit 130 tot 150 schapen. Nico is commercieel herder en zijn kudde bestaat uit Drentse heideschapen (kleiner, zowel de rammen als ooien hebben hoorntjes) en Schoonebeker schapen (groter en hoornloos). Buitenkamp: “Een groot voordeel van schaapbegrazing is dat de wortelstammen van bomen door de schapen niet beschadigd worden en dat de grasmat zonder schade wordt begraast. Ook heeft een kudde in het dorp een educatieve en toeristische waarde. Qua vegetatie verandert het ook in het park. Het krijgt een meer landelijke uitstraling, je vindt er dus geen siergazon. Ook krijg je andere bloemen, de schapen nemen de zaden mee in hun vacht en mest.”

Iedereen is 15 juni van harte welkom op het sshaapscheerdersfeest op de Mikkelhorst. Honden zijn ook welkom, mits ze zijn aangelijnd.

Meer informatie over Nico Buitenkamp vindt u op www.buitenkampbegrazing.nl.