Dieren in ‘t Clockhuys

HAREN - Buiten huilt de wind om ’t Clockhuys en binnen zitten mensen aan de leestafel hun favoriete krant te lezen. Ze hebben het waarschijnlijk niet door maar aan de wand hangen bijzondere schilderijen van Daniël Koning. Koning exposeert zijn schilderijen onder de titel Animal portraits.

Dierenportretten

Daniel Koning (1978), grafisch ontwerper en kunstschilder uit Haren, studeerde in 2001 af aan de Hanze University of Applied Sciences met een bachelorsdiploma in Graphic Design (Minerva Academie), waar beide richtingen, ontwerpen en schone kunsten, zijn volle aandacht hadden. Zijn carrière begon met grafisch ontwerpen, experimenten met olieverfschilderijen en een hoofd vol met ideeën. Zijn artistieke stijl is avontuurlijk, expressief, zeer kleurrijk en toegankelijk door heldere kleuren te gebruiken en grafische composities te combineren met natuurlijke vormen.

Dat blijkt meteen uit het eerste schilderij dat de toeschouwer ziet tussen de opgestelde wandjes in de hal van ’t Clockhuys: het met vlotte streken in blauw, groen en de pootjes gedeeltelijk in rood geschilderde kleurrijke Caterpillar hunter (Tor). Het schilderij is met een lampje uitgelicht, wat een speciaal effect teweegbrengt. Daarnaast hangen ook nog Red deer, Parakeet (Parkiet) – met opvallende kubistische vormen – en Cockatoo (Kaketoe). Met Goose (Gans) laat Koning zien steeds meer abstract te schilderijen: rechts is alleen nog een schaduw van de gans te zien. Het abstracte komt ook terug in zijn Bird met een kubistische rode neus en een blauw driehoekje dat naar het oog wijst.

Detail is alles is detail

Het boekwerk dat bij de expositie ligt is getiteld Detail is everything is detail. Koning: „De natuur vormt vaak het middelpunt van mijn schilderijen. Oog hebben voor de natuur is belangrijk voor mij. Een verbinding met iets groters, dat al eeuwen bestaat, lang voor zijn bestaan en waar wij deel van mogen uitmaken. De natuur is een levenslange metgezel. Zelfs tijdens natuurrampen en oorlogen blijft de schoonheid van de natuur levend.” In de hal aan de wand bij de leestafel hangt het schilderij Roe (Ree), waarbij de doorgelopen verf doet tranen. Het laatste schilderij van de rondgang, bij de deur van de bibliotheek, is Wolf: de wolf is wit/grijs met op zijn rug zes driehoeken – lichtblauw, roze, oranje, lichtgroen, groen en donkerblauw – die tezamen wederom een driehoek vormen.

Loop met de boeken in de arm eens naar de schilderijen en bekijk deze van dichtbij, de schilderijen van Daniël Koning zijn nog tot en met donderdag 27 juni te aanschouwen in de hal van ’t Clockhuys – Centrum voor Kunst & Cultuur.