Staatssecretaris Blokhuis markeert in Groningen eerste rookvrije zone van Nederland

GRONINGEN - Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS markeert woensdag 12 juni voor de hoofdingang van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de eerste rookvrije openbare zone van Nederland. Hij wordt daarin bijgestaan door wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen en bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMCG. Na dit moment gaat de staatssecretaris in het UMCG in discussie met student

Groningen is de eerste gemeente in Nederland die de mogelijkheid heeft specifieke gebieden aan te wijzen voor een verbod op het verspreiden van rook(gassen). Doel is de bezoekers van plaatsen als scholen, sportverenigingen en ziekenhuizen te beschermen tegen hinder door rook(gassen). 

UMCG volledig rookvrij

Het UMCG heeft hiervoor als een van de eerste organisaties een aanvraag gedaan. Het gehele UMCG-terrein en de UMCG-gebouwen zijn sinds 1 januari 2019 volledig rookvrij.

Vanaf nu is ook de openbare ruimte direct voor de hoofdingang van het UMCG een rookvrije zone.

Rookvrije generatie in Groningen

De gemeente Groningen niet alleen deze locatie, maar ook het plein voor het Prins Claus Conservatorium en de openbare ruimte bij het Alfa-college in de Admiraal de Ruijterlaan aangewezen als rookvrije zone. 

Bovendien maken steeds meer organisaties in Groningen hun gebouwen en terreinen rookvrij. Ruim dertig organisaties zijn aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en de lokale coalitie ‘Groningen op weg naar een Rookvrije Generatie’.

Dit aantal breidt zich in hoog tempo uit. Doel van deze samenwerking is een rookvrije generatie in Groningen.

Staatssecretaris

Staatssecretaris Paul Blokhuis ziet Groningen hierin als voorbeeld voor andere gemeenten in Nederland. Direct na de handeling voor de hoofdingang van het UMCG gaat hij in het UMCG in discussie met studenten geneeskunde over het thema roken en preventie en de rol van de zorgprofessional als het om preventie gaat.

Daarna gaat Blokhuis met Gijsbertsen naar de Lidl-vestiging aan de Rijksweg in Groningen; deze vestiging heeft besloten om geen tabaksproducten meer te verkopen.