Erepenning gemeente Groningen voor Ton Broekhuis

GRONINGEN - Ton Broekhuis heeft De Erepenning van de Gemeente Groningen ontvangen. Het kleinood werd hem donderdagmiddag in Noorderlicht | Huis van de Fotografie uitgereikt door loco-burgemeester Paul de Rook. Daar werd het boek 'Tegendraads. Een bloemlezing van en over Ton Broekhuis' van Kees van der Meiden gepresenteerd.

Fotograaf Ton Broekhuis is als initiator en drijvende kracht de personificatie van Noorderlicht. Voortgekomen uit de Usva Fotogalerie, waar Ton Broekhuis lange tijd docent was, werd Noorderlicht in 1991 een tweejaarlijks festival.

Begonnen als relatief bescheiden fotografenfeestje, wordt Noorderlicht sinds 2000 jaarlijks gehouden - afwisselend in Groningen en Leeuwarden - en is het uitgegroeid tot (inhoudelijk) één van de toonaangevende fotofestivals ter wereld.

Sinds 2005 is er ook een permanente fotogalerie aan het Akerkhof. 

Stichting Noorderlicht

Stichting Noorderlicht organiseert een jaarlijkse manifestatie, houdt exposities in de galerie, organiseert foto-opdrachten, produceert tentoonstellingen en laat deze over de wereld reizen. De publicaties van fotoboeken en -catalogi zijn internationaal bekroond.

Noorderlicht wordt geroemd om zijn kwaliteit van exposities en de keuze van fotografen en de eigen, tamelijk compromisloze aanpak. Fotovakbladen noemen het festival  in relatie tot de voornaamste fotofestivals van de wereld als Paris Photo en Arles.

Ton Broekhuis

Met het verlenen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor Ton Broekhuis, als founding father en eerste directeur van Noorderlicht.

'Dankzij de geweldige inzet, de betrokkenheid en het doorzettingsvermogen van Ton Broekhuis heeft Noorderlicht zich ontwikkeld tot een belangrijke nationale en internationale speler binnen de kwaliteitsfotografie. Dat is echt een prestatie van formaat', stelt het gemeentebestuur.

Erepenning

De afgelopen jaren is de erepenning toegekend aan Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).