Wrakstukken in 1931 neergestort vliegtuig gevonden op Groningen Airport Eelde

EELDE - Bij bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van Zonnepark Groningen Airport Eelde zijn wrakstukken van een Pander ED 60 gevonden. Er zijn meerder onderdelen gevonden van dit in 1931 neergestorte vliegtuig.

Op op het middenterrein van de luchthaven, tussen het platform en de taxibaan, werden onder meer een kleine stermotor, stukken hout, wielen met spaken en pedalen gevonden.

Haijo Hindriks

Een duik in het archief leidt tot het verhaal over piloot Haijo Hindriks. Hij stortte 9 juni 1931 met zijn vliegtuig neer op Groningen Airport Eelde en overleed aan de daarbij opgelopen verwondingen.

Zijn vliegtuig, een Pander EC60 met de registratie PH-AEV, is vervolgens voor nader onderzoek opgeslagen in een van de hangars. Tijdens een inval in 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog is de hangar vernietigd, waarna de wrakdelen in een bomkrater zijn gestort.

Schenking aan Aviodrome 

De onderdelen van de Pander zijn geschonken aan luchtvaart- en themapark Aviodrome in Lelystad. ,,De komst van deze Pander EC 60 is een zeer welkome uitbreiding van onze collectie", zegt Raymond Oostergo van Aviodrome. ,,Het verhaal achter dit unieke vliegtuig, gebouwd in 1929, maakt het een unieke schenking.”

Vondst tijdens bodemonderzoek

De wrakstukken werden gevonden bij bodemonderzoek ter voorbereiding op de aanleg van Zonnepark Groningen Airport Eelde. Explosive Clearance Group (ECG) heeft de grond daarbij in opdracht van GroenLeven en Groningen Airport Eelde gecontroleerd op ondergrondse munitie, die risico’s zouden kunnen vormen voor het bouw- en ontwikkeltraject van het zonnepark.

,,De wrakstukken van het vliegtuig zijn een unieke vondst met een bijzonder verhaal", zegt Coen Cornelissen van ECG Group. ,,Het is fantastisch dat we de geschiedenis op die manier heel dichtbij kunnen halen’’. 

Zonnepark Groningen Airport Eelde

Zonnepark Groningen Airport Eelde bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg groene stroom opwekken voor ongeveer 6200 huishoudens.