Erepenning van de Gemeente Groningen voor Hans Nijland

GRONINGEN - Hans Nijland heeft De Erepenning van de Gemeente Groningen ontvangen. De penning werd hem vrijdagavond in bioscoop Kinepolis overhandigd door burgemeester Peter den Oudsten van Groningen. Dit gebeurde tijdens een bijeenkomst naar aanleiding van Nijlands afscheid als directeur van FC Groningen.

Met het toekennen van de erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de langstzittende directeur in het Nederlands betaald voetbal. 

Hans Nijland

Hans Nijland heeft aan de wieg gestaan van de verhuizing van het Groningen-stadion uit de Oosterparkwijk naar het nieuwe stadion op het Europapark. Hij geniet aanzien in de voetbalwereld, is benaderbaar voor supporters, loopt nergens voor weg, verstaat de taal van de Groninger, begrijpt wat leeft onder de aanhang en is een sterk onderhandelaar die weet te bereiken wat hij wil.

Hans Nijland heeft tal van verbindingen gericht ten behoeve van maatschappelijke projecten gericht op achtergebleven groepen, vooral jongeren. Hij zette zijn enorme maatschappelijke netwerk in voor grote benefietavonden waarvan de opbrengst ten goede kwam aan organisaties als Opkikker, Kids United, Ronald McDonaldhuis, Cliniclowns Nederland en Make a Wish.

Zo maakte hij van zijn directeurschap een passie voor sport en samenleving.

Eredivisie

Nijland is als bestuurder van FC Groningen actief betrokken geweest bij het reilen en zeilen van de Eredivisie en het professionele voetbal in Groningen. Ontelbare keren heeft hij de reis van Groningen naar Zeist gemaakt om het belang van de grootste voetbalcompetitie van Nederland te dienen.

Als ervaren bestuurder heeft hij vaak andere clubs geholpen en van advies gediend, terwijl deze clubs ook in zekere zin concurrent waren van de club wiens belang hij primair diende: FC Groningen.

Erepenning

De afgelopen jaren is de Erepenning toegekend aan Ton Broekhuis (2019), Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).