Geen depressieve voorstelling over zwaar onderwerp

Groningen - Weg met de vooroordelen en het stigmatiseren van depressies, angststoornissen, en andere ‘geestesaandoeningen’. Maak het bespreekbaar. In korte lijnen is dit de boodschap van de nieuwste voorstelling van de Groningse theatergroep A-Way Productions: ‘Labyrinth of Lines’, aankomende zaterdag en zondag te zien in theater De Machinefabriek.

Afgelopen woensdagavond was de try-out van de voorstelling te zien in het Grand Theatre aan de Markt in het kader van de Grand Theatre Amateurweek. De hele week biedt het Grand Theatre jong talent de kans zich voor een groot publiek te presenteren. Net als vorig jaar was er ook een podium voor de jonge theatermakers van A-Way Productions. De groep wist vorig jaar met de voorstelling ‘Meet me in Montauk’ 3 Cardozo Awards in de wacht te slepen, dus dat schiep verwachtingen; die ruimschoots werden waargemaakt.

In Labyrinth of Lines wordt mooi, ingetogen gespeeld, waarbij de stilistische precisie die regisseur Hesterliena Wolthuis in de mimiek toepast, door de acteurs heel goed wordt gevolgd. De problemen en situaties die voor het voetlicht gebracht worden zijn voor velen in het publiek herkenbaar. We maken kennis met Tom, die worstelt met het waarmaken van de hoge verwachtingen die hij zichzelf ten doel heeft gesteld. Als hij het allemaal niet meer ziet zitten, meldt hij zich bij de psychiatrische kliniek Three North en daar maken we kennis met de andere patiënten, Bobby, Abraham, Noëlle en Jessy die allemaal hun eigen issue hebben en we zien hoe daar door hun omgeving op gereageerd wordt, hoe zij op elkaar reageren en hoe zij samen elkaar proberen te helpen. ‘Als je diabetes hebt, dan is dat heel normaal en weet iedereen wat je mankeert, maar als je hersenen overbelast zijn of alles even niet meer zo goed aankunnen, heb je een groter probleem. Een burn-out hebben of overwerkt zijn, daar kun je nog over praten, maar als je een depressie of angststoornissen hebt, dan wordt praten daarover een stuk minder gemakkelijk. Ook wordt het door je omgeving vaak niet zo goed begrepen.’

Het stuk is door de leden van A-Way grotendeels zelf geschreven. Hierbij werd geput uit eigen ervaringen en vanuit de directe omgeving. Daarnaast werden enkele psychiaters en psychologen ingeschakeld voor advies voor een zo goed mogelijke weergave en voor de invulling van de rol van Dr. Minerva (de behandelend arts). Ondanks het onderwerp is Labyrinth of Lines (LOL) zeker geen deprimerende voorstelling!

A-Way Productions brengt Engelstalige voorstellingen om voor iedereen toegankelijk te zijn, ook voor internationale studenten en werkenden. Maar ook voor de doorsnee Nederlander zijn de voorstellingen zeer goed te volgen.

Om zoveel mogelijk mensen van deze ontroerende voorstelling te laten genieten, heeft A-Way Theater de Machinefabriek aan de Bloemstraat 38 ingeschakeld, waar veel zitplaatsen zijn. Daar wordt Labyrinth of Lines tweemaal opgevoerd: op zaterdag 22 juni (om 20.30 uur) en op zondag 23 juni (om 19.45 uur). Tickets verkrijgbaar via www.awayproductions.nl