Gezocht: 'groene' bestemming voor gele steentjes binnenstad Groningen

Wie heeft het beste idee voor een duurzame nieuwe bestemming van de gele straatstenen die Groningen over heeft na de reconstructie van de Brugstraat in de binnenstad.

De gemeente nodigt bedrijven uit plannen in te dienen voor een zinvol hergebruik van de vracht steentjes die resteren na de aanleg van de nieuwe stadsvloer in de Brugstraat, Astraat en Munnekeholm door een nieuwe stadsvloer. Tegelijk met de stadsbus verdwenen ook het asfalt en trottoirs in dit westelijk deel van het centrum.

Op weg naar kringloopeconomie

De prijsvraag is een van de pijlen die Groningen op haar boog heeft voor de omschakeling naar een 'circulaire' ofwel kringloopeconomie. Daarbij worden grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt of uit de natuur gehaald zodat het milieu en minerale bodemreserves worden gespaard.

Ook bij de voorgenomen vervanging van de gele steentjes elders in de binnenstad gaat Groningen zo 'groen' mogelijk te werk. De aannemer die voor deze klus, van bijna 8 miljoen, is geselecteerd, maakt uitsluitend gebruik van elektrisch materieel. Alle machines en apparaten gaan 's nachts aan de oplader. Na bijna dertig jaar wordt de stadsvloer tot en met 2022 volledig vernieuwd.

Stadhuis krijgt 'groen' meubilair uit Emmen

Groningen geeft het goede circulaire voorbeeld ook in eigen huis. Het stadhuis wordt na de aanstaande miljoenenrenovatie zoveel mogelijk ingericht met bestaand en opgeknapt meubilair. De gemeente sloot daarvoor onlangs een contract met meubelfabrikant Drentea uit Emmen.

Het Drentse bedrijf gaat bestaande stoelen, kasten en tafels zoveel mogelijk reviseren. Als dat niet kan, levert Drentea nieuwe spullen maar dan wel van natuurlijk of gerecyclede materiaal.

Innovatieplatform bij vuilverwerking

Een innovatieplatform bij het afvalbrengstation aan de Duinkerkenstraat is één van de vele andere circulaire plannen die het Groningse college voor de komende jaren op papier heeft gezet voor de raad. Daar wil de gemeente samen met bedrijven, Rijksuniversiteit en andere onderwijsinstellingen werken aan nieuwe producten en toepassingen.

Groningen ziet vooral kansen in de horeca en maakindustrie voor nieuwe circulaire initiatieven en werkgelegenheid. Om jonge startup-bedrijven op weg te helpen, wil de gemeente hen als 'launching customer' een steun in de rug geven met orders.